Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Zoveel ouderen in de XON-gemeenten belanden in het ziekenhuis na een val

dinsdag 20 februari 2024, 15.17
door Florence van der Molen
Jaarlijks belanden er zo’n 52.000 ouderen in het ziekenhuis na een val, dat blijkt uit onderzoek van thuiszorgorganisatie Zuster Jansen, op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Maar hoe zit het in de XON-gemeenten?
Foto ter illustratie
© Pexels

Naarmate we ouder worden, verslechteren de balans, mobiliteit en het evenwicht. De kans op een valpartij neemt steeds meer toe, wat kan leiden tot ernstige verwondingen, de vermindering van zelfstandigheid en soms zelfs tot de dood.

In Gelderland vinden er per 10.000 ouderen 145 ziekenhuisopnames per jaar plaats. Ter vergelijking: de provincie Groningen heeft met 165 de opnames van het land.

Renswoude

In de XON-gemeenten worden er in Wageningen (141) en Ede (139) de meeste ouderen opgenomen na een val. Rhenen (125), Scherpenzeel (123), Veenendaal (119) en Woudenberg (115) volgen. Renswoude heeft de minste ziekenhuisopnames na een val. Er belanden zo’n 57 oudere inwoners in het ziekenhuis.

Bij het onderzoek van Zuster Jansen is het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames van 65-plussers door valpartijen afgewogen tegen het aantal 65-plussers per gemeente. Een valcincident wordt gezien als een ongeval waarbij een persoon per ongeluk valt, struikelt of uitglijdt binnens- of buitenshuis. Verkeersongelukken zijn daarin dus niet meegenomen.

Meer over