Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Zoveel mensen rijden door na een ongeluk in XON-gemeenten

dinsdag 19 maart 2024, 12.31
door Florence van der Molen
Minstens 208 weggebruikers per dag in Nederland rijden weg na een ongeluk. Per uur gaat het om acht bestuurders, een lichte afname vergeleken het jaar ervoor, blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer op basis van politiecijfers. Zo zit het in de XON-gemeenten.
Foto ter illustratie
© Unsplash

Woudenberg heeft het hoogte percentage doorrijders. De Utrechtse gemeente telt afgelopen jaar 4,53 wegrijders per 1000 inwoners. Rhenen volgt met 4,18 doorrijders. Daarna volgen Veenendaal (3,43) en Ede (3,03).

In Scherpenzeel en Renswoude zijn de minste doorrijders van de XON-gemeenten. Bij de eerstgenoemde waren er 1,44 doorrijders, in Renswoude 0,87.

Strafbaar

“Iemand die een aanrijding veroorzaakt, is wettelijk verplicht op de plaats van het ongeval te blijven tot de politie er is”, legt expert autoverzekeringen Menno Dijks van Independer uit. “Doet iemand dat niet, dan is die persoon strafbaar. Dit kan ook gevolgen hebben voor jouw autoverzekering, omdat de verzekeraar die kan opzeggen”, vertelt hij. “Als je uit de verzekering bent gezet, dan is het afsluiten van een nieuwe polis een stuk lastiger.”

Wie doorrijdt na een ongeluk, kan een maximale gevangenisstraf van 3 maanden krijgen en een geldboete van 8100 euro. Ook kan het rijbewijs voor maximaal vijf jaar worden ingenomen. Maar wanneer een doorrijder zich alsnog binnen de 12 uur meldt bij de politie, wordt hij of zij niet meer vervolgd voor het doorrijden.

Meer over