Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Zorgen over kosten nieuw topsportzwembad Ede

vrijdag 19 april 2024, 14.41
door Lisa Mooijman
Veel partijen in de Edese raad maken zich zorgen over de kosten van het plan voor het nieuwe zwembad dat aan de van der Knaaphal vast gebouwd moet worden. Dat bleek donderdag tijdens een debat over het nieuwe zwembad.
Van der Knaaphal
© XON

Gemeentebelangen ziet het liefst een second opinion op het financiële gedeelte van het plan. DPE vreest voor uit de hand lopende kosten omdat er volgens hen een aantal posten niet of onvoldoende zijn begroot.

“Dit bad wordt alleen gebouwd voor de Polar Bears, stelde DPE-fractievoorzitter Raşit Görgülü. “En dat helpt het tekort aan zwemwater in de gemeente niet. Dit bad is niet voor alle Edenaren. Verder moet de basis van het plan kloppen, en dat doet het niet. Dit grote bouwproject gaat zo vreselijk in de kosten lopen.”

Andere bezwaren die op tafel kwamen waren netcongestie, tekort aan parkeerruimte en andere sportfaciliteiten die hierdoor in de knel kunnen komen. De SGP is bovendien tegen zondagsopenstelling van het nieuwe bad.

Dat er in Ede tekort aan zwemwater is betwijfelde niemand in de raad. Veel partijen in de raad willen juist daarom een kleiner bad, een soort tweede Peppel. Zo voldoe je aan de behoefte en hou je de kosten in de hand. “Het zit er dik in dat we de komende jaren moeten bezuinigen. En dan kun je dat beter hierop doen,” stelde Stephan Neijenhuis van D66. “De nood is hoog bij veel sportverenigingen.”

“Doe het goed of die het niet!” Dat riep Bart Omlo van de VVD, en veel raadsleden vielen hem bij. “Ede is intussen groot en daar horen voorzieningen bij. Dit plan past bij de visie en uitstraling die we hebben. Het stevige prijskaartje is helder, maar een aantal punten zijn nog niet duidelijk en het geschatte prijspeil is van twee jaar geleden. Hoe sluitend is de exploitatie als de investering hoger blijkt uit te vallen? Ede begroot weer te zuinig en dat maakt het plan onzeker. Ik wil het college vragen terug te gaan naar de tekentafel en de financiële kant van de zaak beter te onderbouwen.”

Wethouder Peter de Pater gelooft juist wel in het plan, zo bleek uit zijn reactie. Maar hij zegde toe extra toelichting te geven over de begroting voor het bad.

Een besluit voor of tegen het bad ligt er nog niet. Eerst komt het plan nog aan de orde tijdens de behandeling van de Perspectiefnota volgende maand. Het laatste woord is er dus zeker niet over gezegd.

Meer over