Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Ziekenhuis Gelderse Vallei en Sportservice verlengen samenwerking Leefstijlloket

maandag 25 maart 2024, 17.29
door Arjan van Steen
Ziekenhuis Gelderse Vallei en Sportservice de Vallei hebben besloten hun samenwerking met het Leefstijlloket te verlengen. Vandaag ondertekenden Marjolein de Jong, voorzitter van de raad van bestuur van Ziekenhuis Gelderse Vallei, en Wilfired Bruijnzeels, directeur-bestuurder a.i. bij Sportservice de Vallei, de overeenkomst.
Ondetekening Leefstijlloket
© Ziekenhuis Gelderse Vallei) Foto: Omroep Gelderland

Bij het leefstijlloket krijgen patiënten hulp bij het aanpassen van hun leefstijl. Na de verwijzing van een zorgverlener uit het ziekenhuis, krijgen patiënten 2 gratis consulten bij een leefstijlcoach van Sportservice. Deze geeft informatie en begeleiding. Na deze consulten kunnen patiënten zelf verder werken aan een gezondere leefstijl.

‘”Beter eten, goed slapen en meer bewegen hebben allemaal een positieve invloed op onze gezondheid, juist ook van patiënten met een chronische aandoening. Daarom is leefstijl steeds vaker een onderwerp van gesprek in de spreekkamer’”, vertelt Marjolein de Jong. “Een belangrijke stap, maar niet altijd voldoende. Vaak hebben patiënten hulp nodig bij het aanpassen van hun leefstijl én bij het volhouden hiervan. Die hulp wil je niet binnen de dure ziekenhuiszorg organiseren. Het Leefstijlloket is daarvoor dé uitkomst.”

Wilfried Bruijnzeels: “Onze leefstijlcoaches kennen het plaatselijke beweeg- en sportaanbod, hebben informatie over de financiële hulp die vanuit de gemeenten beschikbaar is en weten welke regionale programma’s er zijn voor langdurige leefstijlbegeleiding. Met elke patiënt kijken zij welk aanbod het beste past bij de wensen en leefsituatie. Dat is de kracht van deze aanpak.”

Om de drempel om een afspraak te maken zo laag mogelijk te maken, hebben de leefstijlcoaches toegang gekregen tot het elektronisch patiëntendossier (EPD) van het ziekenhuis. Wanneer een patiënt het advies heeft gekregen om naar het Leefstijlloket te gaan, wordt de afspraak direct ingepland in de agenda’s. Een ander voordeel is dat de arts in het EPD kan lezen wat de leefstijlcoach met de patiënt heeft afgesproken. En een volgende stap is de inzet van online zorg (eZorg) bij het Leefstijlloket.

Bron: Ziekenhuis Gelderse Vallei

Meer over