Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

WW-uitkeringen stijgen in FoodValley sterker dan landelijk

donderdag 15 februari 2024, 9.16
door Lisa Mooijman
In januari stegen de WW-uitkeringen in heel Gelderland, ook in de bouw. In de regio FoodValley was de stijging sterker, meldt het UWV.
WW-uitkeringen stijgen in FoodValley sterker dan landelijk

De stijging van WW-uitkeringen in de bouw komt vooral door seizoensinvloeden, maar het UWV schat dat het aantal banen in de bouw dit hele jaar gaat dalen, na zeven jaar groei. Ook in de regio FoodValley is dat het geval.

UWV verwacht voor de bouw in 2024 een lichte banenkrimp in Nederland en alle Gelderse regio’s. Alleen in FoodValley blijft het aantal banen van bouwwerknemers dit jaar naar verwachting stabiel. Die banenkrimp wordt veroorzaakt doordat er minder nieuwe woningen en bedrijfspanden worden gebouwd. Dat is nu al terug te zien in de dalende vraag naar metselaars en stratenmakers.

In de regio FoodValley verstrekte UWV eind januari 2024 over de hele linie nog 2.326 WW-uitkeringen. Dat zijn 100 WW-uitkeringen meer dan eind december 2023. Daarmee steeg het aantal WW-uitkeringen in FoodValley afgelopen maand met 4,5%. Dat is meer dan de landelijke stijging van 3,9%. Vergeleken met januari 2023 is het aantal WW-uitkeringen in FoodValley 8,3% hoger. Dat is slechts een fractie hoger dan landelijk (8,2%).

Toch blijft het door de energietransitie en door vergrijzing van het personeelsbestand voor veel werkgevers moeilijk om voldoende bouwpersoneel te vinden. Daarom leiden UWV en partners werkzoekenden op voor een beroep in de bouw.

Meer over