Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Warmtebedrijf komt duurzame beloftes niet na, onderzoek ingesteld

zondag 11 februari 2024, 16.11
door Just Vervaart, Gerwin Peelen
“Groene warmte uit duurzame, lokale bronnen.” Warmtebedrijf Ede belooft haar klanten dat er alleen ‘goed’ hout de ovens ingaat. Maar uit onderzoek van Omroep Gelderland blijkt dat het bedrijf biomassa gebruikt waarvan niet is vastgesteld of het wel duurzaam is. De instantie die het bedrijf controleert, stelt daarom een onderzoek in.
Opslag van biomassa in Hall
© Omroep Gelderland

Om aan te tonen dat er duurzame biomassa wordt gebruikt, werkt het warmtebedrijf met certificaten. Die moeten bewijzen dat het hout duurzaam is. Uit onderzoek van Omroep Gelderland blijkt dat het energiebedrijf gebruikmaakt van een locatie die niet gecertificeerd is.

Het gaat om een terrein in Hall, bij Eerbeek. De instantie die toezicht houdt op de duurzaamheid van de energiecentrale, NormecQS, zegt niet te hebben geweten dat deze locatie überhaupt bestond. De locatie is ook niet tijdens controles aan het licht gekomen. Terwijl het warmtebedrijf dit terrein al zeker een jaar gebruikt. En hout dat van een locatie zonder certificaat komt, is niet gecertificeerd.

Enorme stapels boomstammen

Op het terrein in de bossen bij Eerbeek liggen enorme stapels boomstammen, klaar om versnipperd te worden. Het is er een drukte van belang, vrachtwagens rijden er af en aan. Het hout dat er ligt, gaat onder meer naar biomassacentrales in Nederland, en ook direct de Edese ovens in. Die ovens verwarmen 20.000 huizen en bedrijven in Ede.

Het terrein in Hall is een van de locaties waar de Edese biomassacentrales hout opslaat. Maar deze locatie is niet terug te vinden in de certificaten van het bedrijf. En voor gecertificeerd hout had dat wel gemoeten, zegt de instantie die het bedrijf controleert.

Controles moeten aantonen dat de duurzaamheidsafspraken worden nagekomen. Maar doordat dat terrein buiten het toezicht viel, is niet vastgesteld of die bomen wel uit duurzaam beheerd bos komen.

Wat is duurzame biomassa?

Om duurzaam te zijn moet hout dat gebruikt wordt voor biomassa aan een aantal eisen voldoen.

– Het hout mag niet illegaal gekapt zijn.
– Er mag alleen hout gebruikt worden uit bossen die goed beheerd worden. Bijvoorbeeld door na de oogst nieuwe bomen te planten.
– Het hout mag niet van een locatie komen die te ver weg is. De CO₂-uitstoot van het transport zou dan namelijk te groot zijn.
– Er mag geen hout gebruikt worden dat ook geschikt is voor andere toepassingen. Bijvoorbeeld om er planken van te maken.

Het warmtebedrijf in Ede laat in een reactie weten dat dit terrein bij de volgende certificeringsronde alsnog wordt meegenomen. Maar dat is te laat, zo laat de toezichthouder weten. Een locatie mag pas worden gebruikt voor ‘gecertificeerde biomassa’ nadat er een positieve beoordeling is afgegeven. Dat is in dit geval dus niet gebeurd.

Mogelijk claim intrekken

NormecQS, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de certificering van de biomassacentrales, gaat naar aanleiding van deze onthullingen een onderzoek instellen. Het gevolg daarvan zou kunnen zijn dat de biomassacentrale zijn claim, dat het alleen maar gecertificeerde biomassa verstookt, moet intrekken.

Die claim is niet alleen voor de uitstraling van het bedrijf van belang, maar ook voor de relatie met de gemeente Ede. Want de certificaten zijn voor de gemeente Ede de reden om niet te twijfelen aan de duurzaamheid van het bedrijf.

Omroep Gelderland kwam de locatie in Hall op het spoor na berichtgeving van lokaal onderzoeksplatform de Edese Vos. Zij publiceerden onlangs een brief van directeur van het energiebedrijf die verstuurd werd naar omwonenden na een brand op het terrein.

Omroep Gelderland heeft een onderzoeksredactie die misstanden aan het licht brengt. Kent u zo’n verhaal en wilt u dat dat wordt aangekaart? Lees dan hier hoe u contact met ons kan opnemen.

Meer over