Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

VVD Veenendaal wil geen boa-uniform met religieuze, politieke of culturele uitingen

zaterdag 24 februari 2024, 17.19
door Florence van der Molen
VVD Veenendaal vindt niet dat de uniformen van boa’s religieuze of politieke uitingen moeten hebben. Daarom heeft de partij schriftelijke vragen gesteld over de boa-uniformen in Veenendaal.
VVD Veenendaal

Volgens de richtlijn die in juni 2022 is vastgesteld, moeten boa’s net als de politie een neutrale, seculiere, professionele en veilige uitstraling hebben tijdens hun werk. In een aantal gemeenten, waaronder in Amsterdam, Arnhem en Utrecht, zijn religieuze uitingen toegestaan.

VVD Veenendaal wil weten of het college dit ook in Veenendaal toestaat of gaat toestaan. “Een boa draagt een uniform, wat zijn of haar gezag en neutraliteit ondersteunt”, zegt fractievoorzitter Yvonne Bottema, die daarmee het belang van een uniforme en neutrale uitstraling van gezagdragers benadrukt. “Een persoonlijke levensstijl-uiting hoort hier niet bij”, vervolgt ze. “Daarnaast werken boa’s en politie op vele fronten samen, waarbij eenzelfde neutrale en professionele uitstraling een must moet zijn.”

Om die reden wil de VVD dat het college de richtlijn toepast en dat een boa zich onthoudt van “zichtbare uitingen(en) van (levens-)overtuiging, religie, politieke overtuiging, geaardheid, beweging, vereniging of andere vorm van lifestyle, die afbreuk doet aan de gezaguitstraling, neutraliteit en veiligheid van de buitengewoon opsporingsambtenaar.”

Meer over