Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

VVD Veenendaal is geschrokken van uitspraken Imam en wil duidelijkheid

zaterdag 20 april 2024, 16.20
door Martin Both, Florence van der Molen
VVD Veenendaal is geschrokken over de uitspraken van islamleraar Musa Ibn Yusuf, die werkzaam is bij onder andere het islamitische centrum Ar-Rahmah in Veenendaal. In een video zei hij dat Nederlandse moslims verplicht zijn om niet-moslims te haten en dat er vijandigheid nodig is tegenover andersgelovigen. VVD-raadslid Peter van Yren stelde daarom vragen bij de raadsvergadering.
Still uit de video
© YouTube

“Er is geen saamhorigheid met christenen”, stelde hij in de video. “Saamhorigheid is gewoon fout. Er is gewoon haat naar degene die niet gelooft in de verlichting van de islam.”

De uitspraken van de imam riepen de nodige vragen op bij VVD Nederland. Van Yren wijst naar een andere citaat uit de video. “Saamhorigheid duidt erop dat je een bepaalde band hebt. Dat woord kun je niet gebruiken. Er is geen saamhorigheid met joden en christen en die zal er ook nooit zijn.” Dat was de reactie op een vriendelijk gebaar van een kerk die parkeerplaatsen beschikbaar stelde aan de moskee in Ramadantijd.

Van Yren: “De vrijheid van godsdienst is voor de VVD een kernwaarde waar we altijd voor zullen strijden, maar deze vrijheid kan alleen worden gewaarborgd als we geen ruimte geven aan haat en intolerantie.” Het raadslid wilde daarom weten of burgemeester Gert-Jan Kats inmiddels al een gesprek heeft gehad met de bewuste imam, maar ook of het bekend is dat het Islamitisch Centrum afstand doet of dat gaat doen naar aanleiding van de uitspraken en ook of er al aangifte is gedaan.

Niet uit Veenendaal

“De AIVD meldt gelukkig dat verreweg de meeste Nederlandse moslims deze intolerante visie niet steunen en dat sluit ook aan bij onze eigen ervaringen”, vertelt hij. “Tegelijkertijd meldt de AIVD dat een deel van de aanjagers van deze visie probeert een achterban te vormen en op te voeden middels bijvoorbeeld via het informeel onderwijs.”

Volgens Kats zijn de personen in podcast niet afkomstig uit Veenendaal. Musa Ibn Yusuf heeft wel les gegeven bij het centrum – net als bij meerdere centra in het land, maar het is niet bekend of hij dat nog steeds doet. Wel is er contact geweest met het Islamitisch Centrum. “De leider van het Islamitisch Centrum zegt dat we hier spreken over een stichting en niet over een moskee, dat de uitspraken niet namens of via de stichting zijn gedaan en dat de betreffende persoon geen imam is en hij dus geen imamfunctie binnen de stichting vervult.”

Informele scholing

De leider bedankte voor een gesprek, “maar ik heb hem nadrukkelijk gevraagd om dat te heroverwegen”, aldus de burgemeester. “Het Islamitisch Centrum biedt informele scholing aan, maar dat valt buiten het toezichtkader van de onderwijsinspectie. De minister van onderwijs (Robbert Dijkgraaf) werkt op dit moment aan een wet om daar wel toezicht op te kunnen houden. Wij hebben als gemeente Veenendaal niet de middelen om dat te doen.”

Meer over