Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Veenendalers trapten nietsvermoedend tegen explosief pakketje dat er al de hele dag lag

zondag 11 februari 2024, 16.11
door Lisa Mooijman
Het explosief dat woensdagavond in de Veenendaalse Tuinstraat is gevonden, lag daar al de hele dag. Dat zeggen werknemers uit de buurt die het “vreemde pakket” al eerder passeerden tegen RTV Utrecht. Sterker nog: meerdere passanten gaven er zelfs een trap tegen. “Ze vroegen zich af wie er hier zo’n zooitje van maakt.”
Politie in de weer bij vondst explosief pakketje in de Tuinstraat in Veenendaal
© Persbureau Heitink

Rond 21.15 uur deelde de quizmaster in het café woensdagavond het nieuws dat de hele straat geëvacueerd wordt. Een vroeg einde voor de pubquiz in een van de kroegen aan de J.G. Sandbrinkstraat. Een van de deelnemers is Gerbrand Burink: partner van HZW Accountants & Belastingadviseurs verderop in de straat. “Ik wilde wel even gaan kijken, maar alles was afgesloten”.

Niet veel later ziet hij online dat het serieus is. Hij herkent ook de achterkant van zijn kantoorpand. “Het lag er tegenaan”, vertelt hij aan de verslaggever van RTV Utrecht. Toch is hij niet bang dat het explosieve pakket ook voor zijn bedrijf bedoeld is. “We kunnen hooguit een keer een boze klant hebben, maar die zal geen bom neerleggen.”

Voor wie het explosief wel bedoeld is, blijft ook nu nog onduidelijk. Het explosief is geplaatst naast het gebouw van loungebar Skyfallen eetcafé ’t Gelag. Het lag in een steeg met aan de andere kant het accountantskantoor en café Skeutje Bij.

Bij omwonenden gaan er geruchten rond dat ’t Gelag en Skeutje Bij van eigenaar Sytse Tamminga mogelijk doelwit zouden zijn. In het verleden is een zaak van hem meermaals doelwit geweest van criminelen. Tamminga zegt in een reactie: “Ik begrijp dat deze situatie herinneringen oproept aan wat ons vier jaar geleden is overkomen. Dat doet het bij ons uiteraard ook. Er is echter veel onduidelijk op dit moment. Het explosief lag in de buurt van onze zaken, maar dat geldt voor nog vijf andere bedrijven. Ik kies er op dit moment voor om verder niet te reageren en de politie haar werk te laten.”

Later blijkt dat het explosief er al de hele dag ligt. Onherkenbaar, want meerdere mensen hebben het pakket gewoon gepasseerd. Een schilder vertelt hoe zijn collega er zelfs bijna tegenaan reed. “Wij wilden gewoon parkeren en er lag daar iets. Mijn collega heeft er zelfs nog tegenaan getrapt.” Hij is niet de enige. Naderhand blijkt dat ook meerdere werknemers van het accountantskantoor het ‘stuk afval’ hebben gezien én het ook opzij getrapt hebben. Volgens accountant Burink vroegen ze zich al af “wie er hier zo’n zooitje van had gemaakt”.

Ontruimd

Uiteindelijk is woensdagavond het hele gebied rondom het explosief ontruimd en meerdere horecaondernemingen moesten de deuren vroeg sluiten. “Wij hadden het nog flink vol zitten. Iedereen dacht dat het loos alarm was. Dus er werd best relaxed gereageerd”, vertelt een medewerker van restaurant Zeldzaam.

Ook bewoners van een naastgelegen appartementencomplex moesten het huis tijdelijk verlaten. Zij zijn opgevangen in het gemeentehuis. “Dat ging geweldig”, vertelt een oudere bewoonster. “Doordat de politie zo kalm en rustig bleef, vond ik het helemaal niet spannend. Ze hebben mij zelfs geholpen met spullen bij elkaar verzamelen. Daarna werden we vriendelijk ontvangen in het gemeentehuis.”

Sommige omwonenden hebben naar eigen zeggen nog nooit zo veel agenten bij elkaar gezien in het centrum van Veenendaal. Locoburgemeester Engbert Stroobosscher zegt donderdag dat de politie “heel goed en adequaat heeft opgetreden”. Toch is ook hij geschrokken. “Dat is denk ik ook goed, want dit moet niet normaal worden.”

Dat de pubquiz nooit is afgemaakt, zit accountant Burink niet dwars. Hij vreest vooral voor een herhaling van de situatie: “Áls het inderdaad een dreigement is naar een van de horecaondernemers hier, ben ik bang dat het niet bij één keer blijft. Ik hoop dat het onderzoek snel iets oplevert.”

De politie roept mensen met meer informatie op zich te melden.

Meer over