Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Utrechts Landschap gaat akkercomplex Laarsenberg in Rhenen herstellen

dinsdag 13 februari 2024, 10.31
door Florence van der Molen
Utrechts Landschap gaat akkercomplex op de Laarsenberg in Rhenen binnenkort herstellen. Het doel van de herstelwerkzaamheden is de cultuurhistorie bewaken en zeldzame akkervogels opnieuw een thuis bieden. Het wandelpadenplan wordt aangepast en er worden hagen aangeplant langs de akkers. Die hagen moeten zorgen voor rust, broedgelegenheid voor akkervogels en het vergroten van biodiversiteit.
Er wordt twee kilometer aan hagen aangeplant op het akkercomplex op de Laarsenberg
© Utrechts Landschap/André Russcher

Er wordt in totaal twee kilometer aan hagen aangeplant. Naast dat het een plek biedt voor insecten en vogels, zorgt het ook ervoor dat bezoekers duidelijk kunnen zien waar de wandelpaden lopen.

Op de helling zijn graften met struikgewassen aangelegd. Deze ‘dijkjes’ met begroeiing komen in Limburg veel voor, maar niet in andere delen van Nederland. De hagen zorgen voor een afscheiding van eigendom en het bijeenhouden van vee, de graften voorkomen dat de bodem van akkers wegspoelen. Er kan kleinschalig verbouwd worden. “Deze landschappelijke elementen horen bij het kleinschalige cultuurlandschap dat Utrechts Landschap op de Laarsenberg in stand wil houden”, is te lezen in de verklaring.

Informatieborden

(Vaste) bezoekers en hondeigenaren zullen geïnformeerd worden over de werkzaamheden met informatieborden en een voorlichtingsdag.

Het Utrechts Landschap is een stichting die al meer dan 95 jaar natuur en erfgoed in de provincie Utrecht beschermt voor toekomstige generaties.

Meer over