Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Tweede Kamer wil minder kalveren: ‘Verbaast me niks’

zaterdag 10 februari 2024, 7.38
door Robin Hazeleger
Als het aan de Tweede Kamer ligt, wordt de kalverhouderij in Nederland flink kleiner. Een meerderheid stemde deze week in met de motie van Tjeerd de Groot en Pieter Grinwis. Opvallend genoeg geldt dat ook voor de PVV en VVD, terwijl die partijen nog bezig zijn met een formatie met de BBB. “De consument mag zich morgen maken.”
Kalveren in een schuur.
© Rob Voss – ANP

Gelderland is een provincie vol kalveren. Bijna de helft van de vleeskalveren in Nederland leeft in Gelderland, zo blijkt uit cijfers van CBS. De gemeenten Ede en Barneveld hebben het meeste jonge rundvee binnen de gemeentegrenzen.

Tjeerd de Groot (D66) diende met Pieter Grinwis (ChristenUnie) een motie in. In de motie staat dat de kalversector gereduceerd moet worden. “Nederland importeert jaarlijks zo’n 800.000 kalfjes, mest er 1,8 miljoen vet en slacht er 1,5 miljoen. Maar 10 procent van het in Nederland geproduceerde kalfsvlees wordt door Nederlanders geconsumeerd”, is in de motie te lezen.

De Groot en Grinwis verzoeken de regering meer rekening te houden met de omvang en de belangen van de Nederlandse melkveehouderij. Dat betekent dat de kalversector fors verkleind moet worden, omdat veel vleeskalveren niet afkomstig zijn van Nederlandse koeien.

De motie werd gesteund door SP, GL/PvdA, PvdD, Denk, Volt, D66 en ChristenUnie. Maar ook NSC, VVD en PVV stemden voor. BBB, CDA, FVD, SGP en JA21 stemden tegen.

'Bepaalde gedachtegang'

Maar vinden ze daar van in de sector? Want VVD en PVV zijn toch echt nog in gesprek met de BBB in een eventuele formatie. “Het verbaast me niks”, zegt Wim Brouwer over de steun van die twee partijen. Brouwer is voorzitter van LTO Noord Gelderse Vallei, maar ook veehouder in Barneveld. Hij zag het al een tijdje ‘die kant op gaan’. Maakt hij zich zorgen? “We zitten er natuurlijk over in. Er heerst in de Tweede Kamer een bepaalde gedachtegang over de intensieve veehouderij.”

Terwijl Geert Wilders toch vaak zijn steun aan de boerenprotesten heeft uitgesproken. “Maar Wilders horen we niet. Dit is hoofdzakelijk Dion Graus”, reageert Brouwer, doelend op het PVV-Kamerlid. In het verkiezingsprogramma van de PVV staat echter dat de partij tegen het inperken van de veehouderij is en ze een einde willen maken aan de ‘boerenhaat’. De VVD benoemt dergelijke zake niet expliciet in het programma, maar schrijft wel dat ze de voedselproductie willen ‘verduurzamen’ en ‘innoveren’.

Zorgen

“Maar ook de consument mag zich zorgen maken. Met dit soort maatregelen gaan de prijzen stijgen. Niet alleen van het vlees, maar van het totale voedselpakket”, stelt de veehouder. Ook maakt hij zich zorgen om gezinnen die inkomensafhankelijk zijn van de branche.

Maar volgens Brouwer kan het allemaal niet zomaar. “We hebben vrij handelsverkeer in Europa. Op basis waarvan zouden ze dit erdoorheen kunnen drukken? Niet op basis van deze motie. Neem bijvoorbeeld een kalvermester in de buurt van de Duitse grens. Die zou dan met zijn kalveren bij de buurman mogen komen, omdat die net over grens woont. Dat slaat nergens op. Ik zie het plan ook op juridische gronden niet slagen.”

Meer over