Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Stadpark Ede op de schop

donderdag 11 april 2024, 19.45
door Lisa Mooijman
Wethouder Jan Pieter van der Schans verrichtte eerder deze week symbolisch de eerste werkzaamheden in het nieuwe Stadspark in Ede. De werkzaamheden gaan nog zeker twee jaar duren.
Stadpark Ede op de schop
© XON

Van het huidige park in het centrum wordt weinig gebruik gemaakt en het nieuwe park moet dat veranderen. Het hele gebied tussen de Paasberg en de Oude Kerk wordt uiteindelijk een gezellig en aantrekkelijk park met meer ruimte voor ontmoeting, evenementen en groen. De werkzaamheden aan het Raadhuisplein zelf zijn inmiddels in volle gang.

Een van de eerste dingen is het graven van een wadi. Daarmee moet het probleem van het vele regenwater in de Raadhuisstraat worden opgelost. Rondom het Raadhuis komt er minder verharding en meer groen en ook op andere plekken in het park komen meer planten en bomen. Het Raadhuis wordt meer in het park gepast.

Om van het gebied meer een eenheid te maken komt er een wandelroute die het Oude Kerkplein verbindt met alle onderdelen van het park. De route voert langs diverse kunstwerken, monumenten en monumentale gebouwen. Het mooie uitzicht vanaf de Paasberg blijft open.

Het Memorial Park bij het mausoleum op de Paasberg blijft een rustig gebied. Aan de centrumkant wordt het park levendiger. Er komen plekken voor sport en spel en daar is ook plek voor kleinschalige evenementen. XON-verslaggever Freek Steenvoorden nam een kijkje.

Het werk vindt in meerdere stappen plaats. Dit voorjaar gaat het eerste deel op de schop. Het tweede deel, van de Raadhuisstraat tot de schapenweide, komt in 2025 aan bod.

Meer over