Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Rhenen tevreden over inzamelen afval

donderdag 29 februari 2024, 15.09
door Lisa Mooijman
Inwoners van de gemeente Rhenen zijn over het algemeen tevreden over de inzameling van hun afval. Er gaat veel goed, maar het kan nog beter.
Afval scheiden in Rhenen
© Gemeente Rhenen

Dat blijkt uit een tevredenheidsonderzoek dat tussen november 2023 en januari 2024 plaatsvond. De gemeente gebruikt de uitkomsten van dit onderzoek om de afvalinzameling, afvalscheiding en de communicatie hierover in de gemeente verder te verbeteren.

Veel inwoners van Rhenen zijn tevreden met hoe het afval wordt opgehaald en de informatie die zij erover krijgen. Over het algemeen geven zij een 7,2 voor het ophalen van afval. Bewoners in hoogbouwwoningen geven een iets lager cijfer. De informatie over afval scheiden krijgt ook een 7,2. Het Afvalbrengstation Remmerden krijgt een beoordeling van 7,0.

Vooral papier PMD en GFT

Inwoners scheiden vooral papier, glas, PMD en GFT-afval. Maar het scheiden van elektrische apparaten, chemisch afval, textiel en luiers gaat minder goed. Geuroverlast, te weinig ruimte thuis en de moeite die het kost zijn de belangrijkste redenen. Inwoners die luiers niet altijd in speciale containers doen, doen dit vooral vanwege de afstand naar de luiercontainer en geuroverlast. Sommigen weten ook niet waar die speciale luiercontainers staan.

Ongeveer 46% wil graag meer voorlichting over afval scheiden. Een andere manier is een strengere controle op de juiste afvalscheiding, eventueel gevolgd door boetes. Ongeveer 19% van de inwoners denkt dat dit een effectieve manier zou zijn. Ook denkt 10% dat betalen voor de frequentie van het legen van de container of weggooien van restafval in ondergrondse containers zou helpen.

Naast deze hoofdpunten gaven inwoners ook eigen verbeteringen aan. Bijvoorbeeld vaker ophalen van PMD of het beschikbaar stellen van specifieke containers voor plastic, metaal en drinkpakken (PMD).

Verbeteren

Wethouder Gert van Laar: “We zetten de komende tijd vol in op bewustwording rondom het scheiden van elektrische apparaten, chemisch afval, textiel en luiers. We willen niet alleen inwoners informeren over het belang van afvalscheiding, maar ook praktische tips geven. Deze tips delen we nu al op de AfvalWijzer. Deze wordt goed gebruikt en is als app te downloaden of te bekijken via www.mijnafvalwijzer.nl. De resultaten van dit tevredenheidsonderzoek worden ook meegenomen in het lopende onderzoek naar manieren om het restafval in Rhenen te verminderen. De scenario’s die hieruit voortkomen, worden rond de zomer aan de raad voorgelegd ter besluitvorming.”

Meer over