Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Publiekszaken Ede kan drukte haast niet aan

vrijdag 19 april 2024, 14.53
door Lisa Mooijman
Zeker honderd mensen stonden in de eerste week van april bij de balie van Publiekszaken in Ede. Ze kwamen voornamelijk voor paspoorten en ID-kaarten en moesten zeker anderhalf uur wachten. De gemeente heeft er iets aan gedaan, maar het is nog steeds razend druk.
Publiekszaken Ede kan drukte haast niet aan
© Gemeente Ede

Daarom kun je sinds 15 april alleen terecht met een afspraak. De openingstijden zijn ook verruimd. Jan Middelesch van de ChristenUnie is er blij mee, maar stelde tijdens de raadsvergadering van donderdag wel een paar vragen. Moet je perse online een afspraak maken of kun je ook bellen? Hoe lang blijven de gegevens die je moet doorgeven bewaard en hoe lang gaat deze situatie duren?

Wethouder Versteeg was over dat laatste heel kort: vijf jaar. “Ruimere openingstijden alleen zijn daarvoor niet genoeg. Een systeem met afspraken werkt sneller en overzichtelijker voor zowel medewerkers. En de burgers weten waar ze aan toe zijn.”

De wethouder wil iedereen op het hart drukken om op tijd paspoorten aan te vragen. De wachttijden tussen de aanvraag en uitgifte van een paspoort zijn namelijk ook een stuk langer dan normaal en ook dat zal de komende jaren zo blijven.

Voor het ophalen van identiteitsbewijzen hoef je overigens niets af te spreken. Je kunt dan gewoon binnen lopen als je bericht hebt gehad dat je paspoort klaar ligt.

En de persoonsgegevens? Die zijn bedoeld om de verwerking te versnellen. Als de aanvraag is afgerond worden de gegevens meteen weggegooid.

Meer over