Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Provincie Utrecht beloont veilig rijden door spaarpaal in Elst

donderdag 18 april 2024, 15.41
door Lisa Mooijman
Sparen voor een goed doel door veilig te rijden. Dat is het doel van de spaarpaal die dinsdag in gebruik kwam aan de Elsterstraatweg (N225). Gedeputeerde André van Schie van de Provincie Utrecht en wethouder Hans Boerkamp waren erbij.
Wethouder Hans Boerkamp (rechts) en André van Schie
© Gemeente Rhenen

De spaarpaal is een slimme manier die zorgt dat automobilisten veilig rijden en dit gedrag beloont. Elke keer als een automobilist de spaarpaal passeert met minder dan de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur komt er ongeveer 1 cent in de pot. De plaatsing van de spaarpaal is een idee van de actiegroep ‘Veilig door Elst’.

Opbrengst naar dorpsfeest

Het totaalbedrag gaat als bijdrage naar het dorpsfeest in Elst. De provincie Utrecht keert het gespaarde bedrag uit aan dit door de actiegroep ‘Veilig door Elst’ (VDE) gekozen doel. De spaarpaal blijft acht weken hangen.

De verkeersveiligheid in de kern van Elst is extra belangrijk omdat de huizen hier dicht op de provinciale weg liggen. Daarom is er in verhouding weinig ruimte om de weg in te richten, zonder dat dit ten koste gaat van het woonplezier. De provincie onderzoekt daarom samen met de gemeente Rhenen en de actiegroep ‘Veilig door Elst’ welke verbetermogelijkheden er zijn.

Na zes weken verhuist de paal naar een van de andere Utrechtse gemeenten die geïnteresseerd zijn in deze tijdelijke maatregel. De gemeente Rhenen blijft in overleg met de provincie en actiegroep VDE om de weg verder te verbeteren.

Meer over