Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Politie Woudenberg gebruikt nieuwe rollentestbanken

woensdag 21 februari 2024, 9.40
door Lisa Mooijman
De afgelopen maanden kregen diverse politielocaties in Nederland nieuwe rollentestbanken die ook de snelheid kunnen meten van bijvoorbeeld fatbikes. Ook de politie Woudenberg heeft er nu eentje in gebruik.
De politie in Woudenberg heeft nu ook de nieuwe rollentestbanken waarop je ook fatbikes en e-bikes kunnen testen
© Politie Woudenberg

De 247 nieuwe rollentestbanken staan op politielocaties in heel Nederland. Ze vervangen de huidige exemplaren die al zeker 15 jaar, maar vaak ook langer, in gebruik waren. Behalve in Woudenberg heeft ook de politie Veenendaal de beschikking over de nieuwe testbank.

Deze testbanken kunnen de snelheid van brom- en snorfietsen controleren, en nu dus ook toetsen of elektrische fietsen, speed-pedelecs en fatbikes aan de geldende wetgeving voldoen.

Ongevallen

Vooral gezien de ontwikkelingen in het verkeer en wijzigingen in de wetgeving werd het volgens de politie hoog tijd voor iets nieuws. De afgelopen jaren steeg vooral het aantal ongevallen met ernstig letsel bij fietsers sterk. In 2022 stond er zelfs een triest record in de boeken: het hoogste aantal dodelijke fietsongevallen ooit. Deze cijfers houden min of meer gelijke tred met de opmars van de elektrische fiets en andere elektrisch aangedreven tweewielers, zoals de fatbike en speed-pedelec.

De nieuwe rollentestbank kent twee instellingen : bromfietsen of elektrische voertuigen. Bromfietsen (scooters) en snorfietsen worden gecontroleerd op een maximumsnelheid. Bij elektrische voertuigen controleert de politie in feite niet de snelheid, maar op welk moment de trapondersteuning wegvalt.

Daarvoor worden deze fietsen met spanbanden vastgesnoerd op de rollentestbank. Om te voorkomen dat ze beschadigen, gebruikt de politie haken met zacht materiaal. Vervolgens zal een medewerker zelf op de e-bike, fatbike of speed-pedelec fietsen tot de trapondersteuning ophoudt. De wettelijke grens ligt bij elektrische fietsen en fatbikes op 25 kilometer per uur, en voor speed-pedelecs op 45 kilometer per uur.

Fatbikes

Vooral rond fatbikes is de afgelopen tijd veel te doen. Ze worden verkocht als fiets met trapondersteuning, maar bij veel fatbikes kan de trapondersteuning aanhouden tot boven de 25 kilometer per uur. Daarnaast hebben sommige exemplaren een motor van meer dan 250 Watt of een gashendel waarmee men harder kan rijden dan 6 km/h zonder te trappen. Ook dat mag niet.

Ondanks het feit dat de fatbike op een bromfiets lijkt is het nog maar de vraag of dit voertuig na een officiële keuring wordt toegelaten op de weg. Vandaar dat er de berijder ook een bekeuring krijgt voor K024, het niet goedgekeurd zijn voor toelating op de weg. De boete kan oplopen tot € 290. Bij meerdere overtredingen mag de politie de elektrische fiets ook in beslag nemen.

Meer over