Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Parkeerplaats Ginkelse Heide per 2 april verplaatst

donderdag 28 maart 2024, 16.43
door Lisa Mooijman
De parkeerplaats op de Ginkelse heide bij de schaapskooi gaat vanaf 2 april dicht. Vanaf die datum kunnen bezoekers terecht op de nieuwe parkeerplaats er tegenover bij Juffrouw Tok.
De nieuwe parkeerplaats bij Juffrouw Tok in Ede
© Gemeente Ede

Bij de schaapskooi komt een weide voor de schapen. Parkeren kan daar dus niet meer. De speelplaats van het restaurant, die nu nog langs de N224 ligt naar de bosrand achter het restaurant. Komende maand komt er een parkeerplaatsen voor paardentrailers bij de Houtwerf.

De nieuwe parkeerplaats maakt deel uit van een plan voor herinrichting van het gebied. Die moet zorgen voor meer rust voor dieren en natuur en mooie toegankelijke routes voor toeristen. Zo komt er dit voorjaar ook een toegankelijke wandelroute van de nieuwe parkeerplaats naar het Natuurcentrum. Toegankelijke routes zijn ook voor mensen met een lichamelijk beperking bereikbaar.

Vanaf begin april start ook de aanleg van een nieuw wandelpad rond het Landmark op het Airborneveld. De grond rondom het Landmark wordt mooi afgewerkt. Deze werkzaamheden zijn eind mei klaar.

Oversteken

Dit betekent wel dat de oversteek van de nieuwe parkeerplaats naar het Airborneveld en de schaapskooi hachelijk wordt. Daar gaat de provincie iets aan doen, maar dat gaat nog een tijd duren. De provincie Gelderland is verantwoordelijk voor de aanpassing van de weg op die plek. Er komt meer ruimte tussen de rijbanen bij de oversteek. Dit zorgt voor een lagere snelheid van het verkeer. Er komt meer ruimte voor voetgangers en fietsers. Het oversteekpunt gaat verder ook meer opvallen.

De fietsoversteek gaat een klein stukje naar het westen. Hierdoor ontstaat ruimte voor een aparte oversteek voor voetgangers. Deze komt in het verlengde van het wandelpad naar de schaapskooi te liggen. Het huidige tweerichtingenfietspad tussen de oversteek naar de schaapskooi en de auto-inrit, wordt een eenrichtingsfietspad.

De inrit naar de nieuwe parkeerplaats komt meer naar het oosten te liggen. Auto’s die naar de parkeerplaats gaan, hebben hierdoor een langere opstelruimte. Verder is het parkeerterrein zo ingericht dat het voor de bezoeker makkelijker is om over te steken bij de restaurants, in plaats van via de auto-inrit.

De hoop van velen was dat ook de snelheid op dat punt officieel naar 60 kilometer per uur zou worden verlaagd. Dit blijkt voor nu niet mogelijk. Door de geplande aanpassingen wordt wel zoveel mogelijk de snelheid uit het verkeer gehaald. Wanneer de provincie precies aan de slag gaat is nog niet duidelijk. De verwachting is dat de werkzaamheden dit jaar nog van start gaan.

Meer over