Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Oud-Edenaar die 9/11 terroristen vliegles gaf overleden

dinsdag 16 april 2024, 11.24
door Arjan van Steen
Rudi Dekkers, de oud-Edenaar die twee van de 9/11 terroristen vliegles gaf, is donderdag 11 april op 67-jarige leeftijd overleden op de Filippijnen overleden.
Twin Towers (Public Domain Dedication (CC0) foto)
© Omroep Gelderland

De in Apeldoorn geboren en in Amsterdam opgegroeide Dekkers runde in de jaren 80 een makelaarskantoor en een handel in computeronderdelen in Ede. Begin jaren 90 vertrok hij naar Amerika om daar zijn vliegbrevet te halen en een goedlopende vliegschool te starten.

Tot 11 september 2001 twee van zijn ex-leerlingen de terroristen bleken te zijn die de vliegtuigen in de Twin Towers vlogen. Dezelfde dag nog stond de FBI op de stoep. Dekkers werkte volledig mee aan het onderzoek, maar uiteindelijk wilde niemand meer les nemen bij zijn vliegschool. Het bedrijf ging failliet en Dekkers raakte aan lager wal en betrokken bij een aantal drugszaken.

In de in 2021 op Videoland verschenen documentaire over Dekkers kwam aan het licht dat zijn volledige medewerking geleid had tot de link naar Bin Laden, iets waar hij daarvoor nooit van op de hoogte was gesteld.

Een aantal maanden geleden verhuisde hij naar de Filippijnen om daar zijn leven weer te proberen op te bouwen. Rudi Dekkers kampte al geruime tijd met hartproblemen en zware suikerziekte.

Meer over