Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Oproep expositie Koude Oorlog in Stingerbol Ede

woensdag 06 maart 2024, 13.22
door Lisa Mooijman
Op 20 en 21 april is in de Stingerbol in Ede aandacht voor de Koude Oorlog met een bijzondere expositie. Voorwerpen uit die tijd van inwoners krijgen daarin een bijzonder plek. Wie heeft een bijzonder verhaal of voorwerpen uit die tijd?
Ingang van een bunker uit de Koude Oorlog
© Lisa Mooijman

De expositie vindt plaats naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van de NAVO. Het voormalige opleidingscentrum de Stingerbol, waar duizenden militairen opgeleid zijn, om ons land te verdedigen, is de plek in Ede waar deze geschiedenis voelbaar is. Maar volgens de organisatie wordt het pas echt interessant met persoonlijke verhalen en voorwerpen. Dat brengt de sfeer van die tijd terug. Wie heeft er bijvoorbeeld nog een oude petroleumlamp, een knijpkat zaklamp, jodiumtabletten of een SOXMIS-kaart, waarmee je Russische voertuigen kon herkennen? In vele gezinnen was tijdens de Cubacrisis een ‘overlevingspakket’ in huis om de Koude Oorlog het hoofd te bieden, maar waren er in Ede ook atoomschuilkelders in de achtertuin? Al die Edese voorwerpen en verhalen moeten de tentoonstelling een extra dimensie geven.

Burgemeester van Ede opent tentoonstelling

De burgemeester van Ede staat tijdens de opening stil bij het ‘Garnizoen Ede in de Koude Oorlog’, Er zijn die dagen ook lezingen over de ‘NAVO en de Koude Oorlog’ en over ‘raketbasissen van de Sovjetunie’. Er zijn foto’s te zien over de erfenis van een nucleaire afschrikking een project is van Martin Bruining en Arnold Pronk.

Met foto’s en voorwerpen krijg je een beeld van de opleiding van duizenden militairen van het garnizoen in Ede. Stadsdichter Melvin Vlot komt en ook de Edese cultureel antropoloog Jacqueline Postma. Er is ook aandacht aan het dagelijks leven van de mensen in die tijd. Zoals de schuilkelder en de training hiervoor en het dagelijkse eten en eventueel noodrantsoen wat gewone mensen thuis hadden.

Zowel op zaterdag als zondag zijn er presentaties over de invloed, die de angst voor een atoomoorlog heeft. Heeft u thuis nog een bijzonder voorwerp liggen of heeft u een bijzonder verhaal? Neem contact op.

Meer over