Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Nieuwe lijsten met Bennekomse oorlogsslachtoffers

vrijdag 19 april 2024, 9.06
door Lisa Mooijman
De Werkgroep Oorlogsslachtoffers van de Historische Vereniging Oud-Bennekom toont als eerbetoon de namen van alle Bennekomse slachtoffers die door oorlogshandelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen.
Namenlijst omgekomen Bennekommers in de etalage van D48
© Historisch Museum Oud Bennekom

De lijsten staan tussen Koningsdag t/m 7 mei in de etalage van D48, Eijgenraam’s Mannenmode. Dit is recht tegenover de Oude Kerk, de plek waar op 4 mei de jaarlijkse Stille Tocht begint. De lijsten zijn vernieuwd en uitgebreid met tien namen van evacuees uit Wageningen en Renkum, en enkele nieuw ontdekte slachtoffers van de ‘spergebiedmoorden’, die allen in Bennekom omkwamen. Bij elke naam staat de geboorte- en overlijdensdatum en de leeftijd.

De meeste burgerslachtoffers vielen in de eerste oorlogsdagen, toen de Duitsers optrokken naar de Grebbeberg en er Nederlands vuur vanaf stellingen op en rond de Grebbeberg richting Bennekom werd afgegeven. Ook in de periode na het mislukken van de Slag om Arnhem kwam een aantal burgers om door oorlogsgeweld. Beschietingen door de Engelsen vanuit de Betuwe gericht op Duitse stellingen waren hier de oorzaak van.

Meer over