Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Kröller-Müller Museum lanceert biografie Sam van Deventer

vrijdag 29 maart 2024, 13.13
door Lisa Mooijman
Op 19 april lanceert het Kröller-Müller Museum de biografie van Sam van Deventer, ‘De Vertrouweling’, van de hand van Ariëtte Dekker.De Vertrouweling is uitgegeven door Uitgeverij Prometheus. Vanaf 19 april is het boek beschikbaar in de museumshop en Nederlandse boekwinkels.
Van links naar rechts: Sam van Deventer
© Omroep Gelderland

Van Deventer was jarenlang assistent van het echtpaar Kröller-Müller en gaf tijdens de Tweede Wereldoorlog leiding aan zowel het Kröller-Müller Museum en Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Na de biografieën van Helene Kröller-Müller (2010) en Anton Kröller (2015) is dit boek volgens het museum de sluitsteen op de ontstaansgeschiedenis van museum en park.

Sam van Deventer (1888-1972) was de zielsverwant van Helene Kröller-Müller (1869-1939), oprichter van het Kröller-Müller Museum. De twintig jaar oudere kunstverzamelaar schreef hem meer dan drieduizend brieven. Ze bracht hem liefde voor kunst, esthetiek en Duitse cultuur bij, maar eiste als tegenprestatie onvoorwaardelijke toewijding. Hij nam de plaats in van haar eigen vier kinderen.

Ook haar echtgenoot, zakenman Anton Kröller, vertrouwde in toenemende mate op Van Deventer bij zijn financiële schimmenspel, waarbij onwetende beleggers de bouw van landgoed De Hoge Veluwe bekostigden en het familieconcern ten onder ging. Van Deventer deed er alles aan om het culturele erfgoed te behouden en was bereid hiervoor ver te gaan. Na de oorlog betaalde Van Deventer een hoge prijs voor zijn ‘culturele collaboratie’, maar zijn trouw aan het echtpaar bleef.

Ariëtte Dekker (1964) schreef eerder biografieën van scheepsbouwer Cornelis Verolme (2005) en zakenman Anton Kröller (2015). In 2018 publiceerde zij ‘Omstreden Verleden: Museum Boijmans Van Beuningen en de Tweede Wereldoorlog’. De Vertrouweling is uitgegeven door Uitgeverij Prometheus. Vanaf 19 april is het boek beschikbaar in de museumshop en Nederlandse boekwinkels.

Meer over