Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Korfballers spelen finale in uitverkocht Ahoy

vrijdag 12 april 2024, 16.49
door mediapartner Omroep Gelderland
Korfbalclub DVO uit Bennekom staat voor het tweede jaar op rij tegen PKC in de zaalfinale in een uitverkocht Ahoy in Rotterdam. Vorig jaar werd kansloos met 33-20 verloren.
Koen van Roekel gaat passen.
© Rene van Dam/Orange Pictures

Dat Door Vriendschap Omhoog (DVO) weer de finale mag spelen, “is net zo speciaal als vorig jaar”, benadrukt aanvoerder Koen van Roekel. “De vorige keer was het niet zoals we bedacht hadden. Het verschil is dat we nu al meer hebben meegemaakt. De eerste keer waren er veel nieuwe prikkels, dat kan veel energie vreten. Dat hebben we nu niet.”

'Veel finales kan leiden tot gemakzucht'

Overigens geeft de 26-jarige international ruiterlijk toe dat DVO vorig jaar ook had verloren als het team al vaker finales had gespeeld. “PKC was zoveel beter.” Daarom moet er een nieuw strijdplan komen. “Dat plan hebben we donderdag besproken.” Overigens geeft Van Roekel aan dat het een nadeel kan zijn als je veel finales hebt gespeeld. “Het kan leiden tot gemakzucht. Voor ons is het de eerste titel waarvoor we strijden.”

Van Roekel speelt al zijn hele leven bij DVO: “Ik heb nooit bij een andere club gezeten. Maar het is ook deels geluk dat je bij een club zit die zo hoog speelt.” Hij voelt als aanvoerder wel verantwoordelijkheid. “Ik wil heel graag de club de titel geven. Die druk leg ik mezelf op. Dat is mijn eigen motivatie.” Hij durft ook een voorspelling te doen: “Het wordt 23-17 voor ons.”

Annelie de Korte, de andere international van DVO, wordt gezien als een van de grootste talenten van Nederland. “Er zijn er zeker meer. Maar als ik van anderen hoor en mijn eigen ontwikkeling zie, dan gaat het best goed en denk ik dat ik het talent heb. Maar dat zeg ik niet graag over mezelf”, zegt de 20-jarige De Korte bescheiden.

Ook zij was er vorig jaar bij. “Ik heb zelf niet het idee dat de ambiance veel invloed heeft gehad. Maar ik denk wel dat het onbewust werkt. Alles is nieuw, nieuwe zaal, nieuwe indrukken. Dat is lastig, dat heeft zeker wel een rol gespeeld.”

'Ik ben niet onder de indruk van erelijst PKC'

DVO hoopt de eerste titel in het 78-jarige bestaan van de club te winnen. Tegenstander PKC heeft een indrukwekkende erelijst: elf keer zaalkampioen, achttien keer veldkampioen, acht Europa Cups in de zaal, vier Europa Cups op het veld, en twee keer de Champions League gewonnen. “Daar ben ik niet van onder de indruk. Het is een goede ploeg, dat laten ze al jaren zien. Maar we kunnen van ze winnen.”

Annelie de Korte – Foto: Omroep Gelderland

Ahoy is zaterdag uitverkocht met 11.000 toeschouwers. Veel van hen zijn neutraal publiek. Van Roekel verwacht dat die de kant van DVO zullen kiezen, omdat zij de underdog zijn. Ook De Korte denkt dat: “Het is leuk als een keer een andere club wint. In je eigen hal kom je in een flow als het publiek je aanmoedigt. Maar ik weet niet of dat in Ahoy ook zo is, want daar zit het publiek ver van je af.”

'Zaaltitel belangrijker dan wereldtitel'

“Ik heb er heel veel zin in. We krijgen een herkansing. We hebben als team best veel vertrouwen. We hebben dit jaar ook een keer van PKC gewonnen.” De Korte vindt de zaaltitel belangrijker dan een wereldtitel met Oranje. “Nederland is veruit het beste in korfbal. Het is eigenlijk bijzonder als we geen wereldkampioen worden. Die zaaltitel werk je het hele jaar naartoe.”

Ook trainer Richard van Vloten blijft de zaalfinale speciaal vinden: “Je plaatst je voor de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. We gaan proberen het beter te doen. Je hebt nu ervaring om in de tempel te spelen met meer dan 10.000 mensen op de tribune”, verwijst hij naar Ahoy. “We zitten dicht bij PKC. Thuis 27-24 gewonnen, uit 24-20 verloren.”

'We gaan erheen om te winnen'

“Als je kijkt naar ervaring, zijn zij ervaringsdeskundige in finales spelen. Voor ons in het de derde keer. Op het veld nipt verloren van PKC, in de zaal vorig jaar dus ruim. Dit jaar gaan we erheen om te winnen, niet voor de ervaring”, benadrukt Van Vloten.

“Vorig jaar was de ploeg onder de indruk van de ambiance. De spanning die erop zit. We hebben het niveau niet gehaald, we werden overrompeld en overweldigd door Ahoy. Ook nu is PKC de absolute favoriet, al ben ik niet van het underdogverhaal. Dit jaar zie je de stabiliteit van de prestaties die we geleverd hebben. Het is misschien minder sprankelend, maar we hebben veel gewonnen. Vrij zakelijk en vrij makkelijk.” En dat is zaterdag ook weer het streven. DVO wordt gesteund door vijf bussen met supporters, die zaterdag afreizen naar Rotterdam.

Meer over