Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Kletsnatte onthulling van Edese Shermantank

woensdag 17 april 2024, 17.26
door Lisa Mooijman
In de stromende regen vond vanmiddag, op de 79ste dag van de bevrijding van Ede, na de herplaatsing van dinsdag de onthulling plaats van de Shermantank aan de Generaal Hackettlaan.
Shermantank ten tijde van de onthulling
© Kirsten van der Wardt

De tank stond sinds 1990 aan de andere kant van de straat, en moest een flinke tijd wijken toen de rotonde daar op de schop ging. Dinsdag werd hij stilletjes teruggeplaatst. Bij de onthulling was familie van de generaal aanwezig, net als wethouder De Pater, burgemeester Verhulst. De heer van de Weert en nazaten van de familie de Nooij verzorgden de onthulling. Deze familie speelde een cruciale rol bij de ontsnapping van de generaal. Hackett werd na de verloren Slag om Arnhem, waarbij hij in Oosterbeek ernstig gewond raakte, in huis verpleegd door de drie Edese gezusters de Nooij. De gewonde generaal bleef in het diepste geheim bij hen tot hij in staat was om te ontsnappen.

De burgemeester toerde samen met de wethouder deze dag ook met een bus langs verschillende plekken in Ede. De onthulling was een van de eerste activiteiten rond de bevrijding van Ede en Nederland.

XON-verslaggever Kirsten van der Wardt nam een kijkje bij de kletsnatte inhuldiging van de tank.

Tekst gaat verder onder de video.

Waarom was de tank weg?

De tank moest een flinke tijd wijken voor de aanleg van de Generaal Hackettlaan en de nieuwe rotonde. De gemeente maakte van de nood en deugd en stuurde de tank naar Delft voor een flinke schoonmaak- en onderhoudsbeurt.

Voorheen stond de tank aan de overkant bij het pannenkoekenrestaurant. De nieuwe standplaats is aan de zelfde kant van het restaurant. De tank krijgt een mooie standplaats met een informatiebord. De tank was op 17 april 1945 deel van de bevrijding van Ede. Hij werd gebruikt door het Calgary Regiment van de Eerste Canadese Tankbrigade, die weer deel uitmaakte van de Britse Polar Bear Divisie.

Het tankmonument werd op 5 mei 1990 onthuld door burgemeester W. Blanken en twee Canadese veteranen, J. Davies en R.J. Maltby. De plaats is symbolisch omdat de geallieerden vanaf de Langenberg Ede binnenkwamen. Oorspronkelijk zou de tank in de zomer van 2023 al terugkeren, maar de werkzaamheden waren nog niet klaar en dus moest de plaatsing en onthulling nog een flinke tijd wachten.

Meer over