Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Inbeslagname neushoornvogels Ouwehands Dierenpark uitgesteld

donderdag 11 april 2024, 15.15
door Lisa Mooijman
De neushoornvogels van Ouwehands Dierenpark in Rhenen mogen voorlopig even blijven. Dat mag in elk geval tot er in hoger beroep uitspraak is gedaan.
Rosse neushoornvogel in Ouwehands Dierenpark
© Ouwehands Dierenpark

De twee rosse neushoornvogels werden in 2009 aan Ouwehands Dierenpark gedoneerd door iemand uit Tsjechië. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) na een steekproef van een aantal diersoorten in het park dat de papieren van de neushoornvogels niet in orde waren. Het park zou niet voldoende kunnen aantonen dat ze de vogels legaal hadden gekregen, en dat ze in gevangenschap waren geboren. Daarom moesten ze zo snel mogelijk weg. Dat de dieren pootringen hebben was volgens de autoriteit niet genoeg.

De neushoornvogel staat op de Rode Lijst als ‘kwetsbare diersoort’ van de internationale natuurorganisatie IUCN. Door overmatig jagen en houtkap is de diersoort ernstig bedreigd. Dat verklaart ook de strenge regels rond het houden van deze dieren.

Het park ging in hoger beroep na een eerdere uitspraak van de rechter op 7 maart, waarin werd bepaald dat de dieren op korte termijn inbeslaggenomen moesten worden. De inbeslagname is nu in ieder geval uitgesteld tot de uitspraak in het hoger beroep.

Met dat hoger beroep hoopt het dierenpark op een andere uitkomst. “Wij zijn blij met de uitspraak dat de inbeslagname van de neushoornvogels is opgeschort. Inbeslagname zou het welzijn van deze vogels enorm schaden. Wij zijn blij dat de rechter dit ook heeft ingezien en we zullen ons nu verder voorbereiden op het hoger beroep in deze zaak”, aldus Robin de Lange, directeur van Ouwehands Dierenpark.

De inbeslagname is daarmee niet afgesteld. Als de rechter in hoger beroep ook oordeelt dat de dieren niet rechtmatig in het park zijn moeten ze alsnog weg.

Meer over