Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Horecazaak was doelwit van explosief in Veenendaal

dinsdag 13 februari 2024, 10.02
door Florence van der Molen
Het explosief dat vorige week woensdag gevonden werd in de Tuinstraat in Veenendaal, had als doelwit café ’t Gelag of shishalounge Skyfall. Het explosief had bovendien een dodelijke kracht van circa dertien handgranaten, meldt De Gelderlander.
Politie in de weer bij vondst explosief pakketje in de Tuinstraat in Veenendaal
© Persbureau Heitink

Volgens informatie van de politie is de explosief een bedreiging voor het café of de shishalounge, die onder hetzelfde dak zitten. Om welke van de twee bedrijven gaat, staat niet beschreven in de brief van de gemeente Veenendaal, die in het bezit van de krant is. Uit deze brief blijkt dat de politie al eerder wist van de dreiging.

Het explosief lag urenlang op de parkeerplaats aan de Tuinstraat en er is zelfs nog nietsvermoedend tegenaan geschopt door voorbijgangers, die dachten dat het afval was.

650 gram flitspoeder

Het explosief werd ’s avonds aangetroffen tegen de gevel van een accountantskantoor, tegenover de horecazaken. Vermoedelijk is het explosief dus verplaatst, wat het onduidelijk maakt waar het explosief precies neergelegd is. Toch zou het voorwerp niet meters verplaatst zijn.

Er zat 650 gram flitspoeder in de bom. Dat is dertien keer meer dan het flitspoeder dat in een Cobra 7 zit. Een Cobra heeft de explosiekracht van een handgranaat. Het explosief had dus dodelijk letsel kunnen veroorzaken.

De gemeente Veenendaal heeft beide horecazaken gesloten tot en met 22 februari en bewoners van de woningen erboven zijn aangeraden om tijdelijk ergens anders te wonen.

Meer over