Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Hoge Veluwe vervolgt nachtvlinderonderzoek

vrijdag 08 maart 2024, 17.32
door Lisa Mooijman
Het Nationale Park De Hoge Veluwe startte vorig jaar met een onderzoek naar nachtvlinders. Deze maand gaat het onderzoek verder.
Nachtvlinder Veelvraat in Nationaal Park de Hoge Veluwe
© Nationaal Park de Hoge Veluwe

Het park hoopt dit jaar een aantal kenmerkende soorten te vinden die, vanwege de aanwezige habitats, mogelijk voorkomen, zoals de purperbeer, gevlekte heispanner en de schapengrasuil.

Nachtvlinders hebben, zoals veel andere insecten, een korte levenscyclus. Ze leven vaak maar één jaar. Hierdoor reageren ze snel op veranderingen in hun omgeving en kun je aan de populatie bijvoorbeeld bepalen of specifieke beheermaatregelen effect hebben. Zo’n maatregel kan bijvoorbeeld de aanleg van open plekken in het bos zijn of de aanplant van nieuwe bomen en struiken. Ook kun je gevolgen van klimaatverandering, zoals droogte of hogere temperaturen, goed meten door te kijken naar nachtvlinders.

Gevonden soorten in 2023

Het park startte vorig jaar met de onderzoekspilot met led-emmervallen. Zo kunnen onderzoekers nachtvlinders goed monitoren zonder de nachtrust in de rest van het park te verstoren. Deze lichtval werkt met een automatische lichtschakelaar die aangaat als het donker wordt. De nachtvlinders komen erop af en kruipen in en tussen de eierdozen in de val. Een trechter zorgt dat de nachtvlinders in de led-emmer blijven. De vlinders worden de volgende dag geteld en weer vrijgelaten. Vorig jaar waren er acht onderzoekslocaties in oude eikenbossen en nieuw aangeplante rijkstrooiselbossen. De gemeten data werd door De Vlinderstichting in een rapportage verwerkt.

2400 soorten nachtvlinders

In Nederland komen ruim 2400 soorten nachtvlinders voor, onder te verdelen in 850 macronachtvlinders en 1550 microvlinders. Vorig jaar ving het park 1106 nachtvlinders, verdeeld over 140 (verzamel)soorten. Dit waren 96 soorten macronachtvlinders en 44 soorten microvlinders. Er werden meerdere kenmerkende soorten voor het gebied gevonden, zoals de bruine granietuil, gelijnde silene-uil, gemarmerde wortelboorder, grijs weeskind en de tweekleurige tandvlinder.

Het park kijkt welke soorten voorkomen en vergelijkt de aanwezigheid van nachtvlindersoorten in de rijkstrooiselsoortenbossen met soorten die voorkomen in het oude eikenbos. Het park wil vanaf nu volgen of de soortenrijkdom van de nieuw aangeplante rijkstrooiselbossen, op termijn, die van de oude eikenbossen kunnen evenaren.

Meer over