Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Het Ambacht Veenendaal wordt nieuwe woonwijk

donderdag 21 maart 2024, 21.32
door Lisa Mooijman
Het verouderde bedrijventerrein Het Ambacht in Veenendaal wordt een gemengde woonwijk. Wel is het belangrijk dat er voldoende OV blijft en dat het gebied ook voor auto- en ander verkeer goed bereikbaar wordt en blijft.
Franse Gat en Het Ambacht in Veenendaal
© Gemeente Veenendaal

Dat besloot de gemeenteraad van Veenendaal donderdagavond in de raadsvergadering. In het gebied dat tussen de Industrielaan, Groeneveldselaan, Parallelweg en Nijverheidslaan ligt, komt een mix van huur- en koopwoningen in diverse prijsklassen en grootte, met winkels, een park en andere voorzieningen. Een groot deel van de woningen wordt sociale koop en huur. Op het terrein komen ruim 1500 woningen. De bouw moet in 2025 starten. Een motie voor extra parkeerplaatsen haalde het niet. Dit zou volgens het merendeel van de Veense raad het project teveel op kosten jagen.

Transformatie

De transformatie van het grote verouderde bedrijventerrein Het Ambacht gaat jaren duren. De gemeente is daarbij afhankelijk van de bereidheid van bedrijven om te verhuizen en daarom is de ontwikkeling van het gebied expres nog flexibel. Op voorhand ligt dus niet alles vast.

Om het plan te kunnen uitvoeren heeft de gemeente al wel enkele miljoenen subsidie van het Rijk en provincie Utrecht in de wacht gesleept. Voorwaarden voor een deel van dat geld is wel dat over tien jaar minimaal 1.200 woningen moeten zijn gebouwd, en dat de realisatie van de eerste woningen in 2025 start.

De ontwikkeling van Het Ambacht tot een wijk waar voornamelijk wordt gewoond is een grote stap in de gemeente. Het maakt ook deel uit van de Spoorzone, waarvoor ook nog een structuurvisie moet komen.

Omwonenden uitten vorige maand zorgen over het project. Het zou ten koste gaan van hun privacy en zorgen dat Veenendaal het dorpse karakter steeds meer kwijtraakt. Door de trapsgewijze bouw van een deel van de appartementen kunnen de nieuwe bewoners in de tuinen van de omwonenden kijken.

Verder maken de bewoners zich ook zorgen over het aantal parkeerplaatsen in het plan. Vooral aanwonenden van de Parallelweg zijn bang voor veel teveel geparkeerde auto’s in de straat. De gemeente wil daarom vergunningen voor Het Ambacht invoeren.

Meer over