Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Geslaagd project afkoppelen regenwater in Bennekom-Oost

donderdag 11 april 2024, 17.31
door Lisa Mooijman
Het regenwater in Bennekom-Oost stoomt al een tijd niet meer van de straat in de riolering, maar rechtstreeks in de bodem. Donderdagmiddag is ook het project met de daken en tuinen van bewoners afgerond.
Locoburgemeester Versteeg koppelt laatste regenpijp af in Bennekom Oost
© Hoornstra Infrabouw

Op deze middag voerde wethouder Versteeg als afsluiter van het project de laatste boring uit bij de familie Muntinga. Zij zijn blij met het resultaat. “Vorige zomer was onze tuin erg droog en bij hevige regenval loopt het water soms niet goed weg in de grond. We zijn blij met de mogelijkheid om hier wat aan te doen met hulp van de afkoppelcoach en de goede samenwerking met de aannemer.”

Wat de familie Muntinga deed, gebeurde bij in totaal 825 adressen. Na advies van een ‘afkoppelcoach’ is op kosten van de gemeente door Hoornstra Infrabouw een infiltratievoorziening aangelegd. Dit is een diepe buis waardoor het water direct de bodem in stroomt. Dit is nodig omdat regenwater anders via het riool of tegels wegstroomt en niet in de bodem terecht komt. Met het afkoppelproject is ruim 63.000 m2 dakoppervlak afgekoppeld van de riolering. In totaal is er ruim negen voetbalvelden aan dakoppervlakte afgekoppeld.

Waarom afkoppelen?

De bodem heeft voldoende water nodig om gezond te blijven. Planten en dieren hebben water nodig en grondwater is ook van belang voor onze drinkwatervoorziening. Het is jammer als regenwater dat via de regenpijp in het riool terecht komt niet in de directe omgeving gebruikt kan worden. Water dat in het riool verdwijnt wordt gezuiverd, maar regenwater is in principe niet vervuild. Als het water direct in de tuin terecht komt wordt de bodem minder droog en hoeven inwoners minder schoon drinkwater te gebruiken om hun tuin te sproeien.

In de toekomst dreigt een groot waterprobleem in Nederland door klimaatverandering. Het wordt warmer en door meer droge periodes zakt het waterpeil. Het is dus belangrijk dat het regenwater de bodem in gaat en wordt teruggegeven aan de natuur. Wethouder Versteeg is dan ook blij met de behaalde resultaten. “Heel mooi dat we zoveel dakoppervlakte hebben afgekoppeld. We hebben veel te weinig in de gaten hoe zuinig we met water moeten zijn. De afgelopen weken zijn er meerdere berichten verschenen over het tekort aan drinkwatervoorzieningen in de toekomst. Ik ben blij met de bewoners uit Bennekom die mee wilden werken om aanpassingen in hun tuin te doen.”

Subsidie en advies voor afkoppelen is vanwege het succes van het project vanaf nu beschikbaar voor alle inwoners van de gemeente Ede.

Meer over