Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Gemeenteraad Woudenberg akkoord met gewijzigd bestemmingsplan Henschotermeer

vrijdag 22 maart 2024, 8.37
door Lisa Mooijman
De exploitant van het Henschotermeer kan, als het aan de gemeenteraad van Woudenberg ligt, aan de slag met de bouw en aanleg van diverse faciliteiten waaronder een derde brug, horeca en een uitkijktoren op het terrein.
Recreatiegebied Henschotermeer
© Henschotermeer

De gemeenteraad van Woudenberg boog zich donderdagavond tijdens een zeer druk bezochte gemeenteraadsvergadering in de Camp, maar ook met vele online volgers, over het bestemmingsplan Henschotermeer. Na een aantal wijzigingen, verdeeldheid en felle discussie kon de raad toch instemmen met het raadsvoorstel.

Vooraf was al duidelijk dat de meningen enorm verdeeld zijn en dat het de gemoederen flink bezighoudt. Dit recreatiegebied ligt deels in de gemeente Woudenberg. De ondernemer achter de recreatieplas wil een restaurant, expositieruimte, een toren, een groter strandpaviljoen en een derde brug over de plas bouwen. Nu het bestemmingsplan erdoor is worden ook ruimere openingstijden en meer evenementen na zonsondergang mogelijk.

Verloedering tegengaan

Vincent Holleman (SGP) stelde dat de balans tussen onder andere recreatie en natuur wel goed moet zijn. Bjórn de Jong (GemeenteBelangen Woudenberg) stelde dat hij hecht aan een betrouwbare overheid en dat de duurzame exploitatie verloedering van afspraken tegen kan gaan. Ook hij ziet de grote verschillen van mening bij de Woudenbergers. “Middels de aanpassingen die nu voorgesteld worden, komen wij tot een solide en toekomstbestendig plan, waarmee wij kunnen instemmen. Maar ook wij zien dat het de gemoederen bezighoudt, zie maar eens de publieke tribune: men is verdeeld. Hoe dan ook: wij moeten een besluit nemen”, aldus Michel Hardeman (CDA).

Vanuit de PvdA/GroenLinks klonk een wat kritischer geluid: “Wij zien geen duidelijk exploitatieplan. Het bestemmingsplan, daar hebben wij diverse bezwaren tegen. Wij vinden dat er zeker wat gedaan moet worden aan de verkeersveiligheid, het duurzaam bouwen en wij zien graag dat het Henschotermeer toegankelijk wordt voor mensen die weinig geld hebben”.

Joni Stalman (VVD): “Henschotermeer is bijzonder. Er zijn voorstanders maar ook felle tegenstanders, maar de voorstanders hoor je eigenlijk niet omdat die het wel best vinden. Of ik het de zwijgende meerderheid moet noemen laat ik in het midden. Laten wij ook niet uit het oog verliezen dat het een ondernemer is, die recht heeft op ondernemen en op eigen wijze het te exploiteren. Wij kunnen niet op de stoel gaan zitten van de ondernemer”.

Debat en moties

Er werden tijdens de beraadslagingen vijf amendementen ingediend, waarvan vier werden aangenomen. Met de instemming op de amendementen wijzigde het bestemmingsplan, waar de SGP, CDA, ChristenUnie, VVD en GemeenteBelangen Woudenberg mee konden instemmen. Met tegenstemmen van PvdA/GroenLinks werd het bestemmingsplan met 12 stemmen voor en twee stemmen tegen aangenomen.

Tijdens het debat werden er ook drie moties ingediend. Alle drie: een motie over de verkeersveiligheid, duurzaam bouwen en een over de maatschappelijke functie van het Henschotermeer werden aangenomen. Voorafgaand aan het besluit liet aantal tegenstanders weten dat, als het nodig is, naar de rechter te zullen stappen. Verder is het nog niet duidelijk wat de gemeente Heuvelrug, waar een ander deel van het terrein op ligt, voor standpunt inneemt.

Meer over