Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Gemeenteraad Ede bedreigd vanwege debat over wolf

donderdag 14 maart 2024, 13.28
door Lisa Mooijman
Gemeenteraadsleden van Ede hebben bedreigingen gekregen vanwege het debat over de wolf van vorige week. De gemeenteraadsleden die hebben gestemd voor het beheren van de wolf worden bedreigd en kregen niet mis te verstane mails.
Gemeenteraadsvergadering in Ede
© XON

“Ik vind het uitermate zorgelijk dat een discussie in de raadszaal, waarbij vrijheid van mening en spreken een uitgangspunt moet zijn, op deze manier een vervolg krijgt. Ik ben zeer geschrokken van deze bedreiging, waarbij politici ernstig in hun vrijheid beperkt worden”, aldus Burgemeester René Verhulst in een reactie.

Aanleiding van de bedreigingen was het debat in de gemeenteraad vorige week donderdag over het wel of niet beheersen van de wolf. Volgens de burgemeester een genuanceerd en open debat. Hierbij is een motie aangenomen die de provincie oproept om een beheerplan voor de wolf te maken. Deze discussie was voor een persoon aanleiding om via de mail een forse bedreiging uit te spreken. De gemeenteraadsleden die hebben gestemd voor het beheren van de wolf worden momenteel bedreigd.

Burgemeester Verhulst: “Ik heb getwijfeld wat hierbij belangrijk is om te doen: erover zwijgen en negeren, of juist naar buiten brengen. Met het stilhouden hiervan geven we de ‘bedreiger’ verder geen podium. Maar ik kies er toch voor om het naar buiten te brengen. Ik begrijp dat de situatie rond de wolf heftige emoties oproept, en die mogen ook geuit worden. Echter intimideren en bedreigen van raadsleden en hun familie met een kogel is onbestaanbaar en verwerpelijk. Vanzelfsprekend heeft de gemeente aangifte gedaan van de bedreiging.”

Meer over