Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Gemeente plaatst bloembakken aan Hoofdweg: Ederveners halen ze weg

vrijdag 08 maart 2024, 15.15
door Lisa Mooijman
De bloembakken die de snelheid op de Hoofdweg in Ederveen omlaag had moeten brengen, zijn alweer weg. Een groep omwonenden heeft ze deze week zelf verwijderd omdat ze juist onveiligheid in de hand zouden werken.
De bloembakken aan de Hoofdweg in Ederveen
© Belangenvereniging Ederveen-De Klomp

Volgens de Belangenvereniging Ederveen-De Klomp is Ederveen nu weer terug bij af, maar intussen moet er wel een oplossing komen. De groep stelt dat de gemeente na eerdere snelheidsmetingen dinsdag uit eigen beweging zes bloembakken aan de noordkant van de Hoofdweg plaatste. Dit ging buiten de Belangenvereniging om.

Het intensieve contact met de gemeente kwam er pas nadat bewoners veel zorgen uitten over de (on)zichtbaarheid van de bakken, matige waarschuwingsborden, en vooral de locatie/opstellingsplaats van de bakken. Dit resulteerde in verkeersopstoppingen en veel ergernis van weggebruikers. “Begrijpelijk, maar helaas op eigen initiatief hebben inwoners het recht in eigen hand genomen en de bakken van de weg gehaald zonder overleg en mogelijke acceptabele verplaatsingen,” aldus de groep in een reactie op de gebeurtenissen.

Complexe situatie

De groep heeft zich afgelopen jaren ingespannen om samen met aanwonenden, bedrijven, Veilig Verkeer Nederland en Afdeling Verkeer van Gemeente Ede een oplossing te zoeken voor snelheidsverlagende maatregelen op de Hoofdweg in Ederveen. Op die weg is een complexe situatie. Er is overdag veel vrachtverkeer gecombineerd met fietsers, geparkeerde auto’s en doorgaand personenverkeer. ’s Avonds is de weg grotendeels leeg en nodigt uit tot hard rijden. De Hoofdweg is geen 30-km weg en voorlopig staat aanpassing van de weg ook niet op de begroting van de gemeente.

In de afgelopen jaren kwamen in diverse bijeenkomsten met alle deelnemers allerlei opties aan bod. Opties als drempels, wegversmallingen, middenbermen, flitspalen, in alle varianten met voor- en tegenstanders kwamen aan bod. “Praten over verkeer en doorstroming heeft veel losgemaakt,” stelt de belangenvereniging. “Uiteindelijk is besloten om een proefopstelling te maken en te meten of snelheden verlaagd kunnen worden met eenvoudige (bloem)bakken. De plaatsing van de bloembakken van afgelopen dinsdag ging buiten de belangenvereniging om.”

De vraag om snelheidsverlagende maatregelen zijn voor het dorp hiermee niet afgenomen. De vereniging gaat samen met de gemeente nu proberen alsnog tot een goede oplossing te komen.

Meer over