Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Gemeente Ede wordt strenger op informatieveiligheid

vrijdag 22 maart 2024, 8.14
door Lisa Mooijman
De gemeenteraad van Ede gaat strenger letten op informatieveiligheid. Dat besloot de raad donderdag met algemene stemmen. Gijzelsoftware wil je immers niet en de gemeente moet goed weten wat recente ontwikkelingen en dreigingen zijn.
Gemeente Ede wordt strenger op informatieveiligheid
© Lisa Mooijman

Aanleiding voor het besluit is een rapport van de Edese rekenkamer. Volgens het rapport ‘De hacker een stap voor blijven’ staat de digitale informatieveiligheid van de gemeente er niet slecht voor. Wel moet er om dat zo te houden wel een paar verbeterpunten zijn.

Een daarvan is betere kennis. De raad moet beter weten wat er op dat vlak speelt en daarom vaker en beter worden betrokken bij zowel beleid rond als informatie over digitalisering en veiligheid. De gemeenteraad moet het beleid regelmatig controleren en beoordelen. Dit gebeurt momenteel niet genoeg en dan speel je hackers in de kaart.

De raad gaat daarom minimaal eens per jaar spreken over informatieveiligheid en worden geregeld bijgepraat over de nieuwste inzichten en dreigingen. Belangrijke punten uitkomen dat meteen meenemen in nieuwe beleid.

“Je denkt er niet aan totdat het mis gaat. De Raad moet dus verantwoordelijkheid nemen,” stelde Thimo Harmsen van de VVD Ede eerder. Burgerbelangen noemde als voorbeeld de dode websites van de gemeente. Dit zijn sites die ooit nodig waren, maar nu niet meer gebruikt worden en dus relatief onbeheerd zijn. Dit zijn de zwakke plekken waar kwaadwillenden makkelijk gebruik van kunnen maken.

Wethouder Bijl zei eerder al de aanbevelingen van de raad over te nemen. Dat gebeurde tijdens de gemeenteraadsvergadering dan ook. Het voorstel aan de raad kon dan ook op brede steun rekenen.

Meer over