Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Gelderse Vallei uitzondering bij intrekking ophokplicht pluimvee

woensdag 27 maart 2024, 12.42
door Lisa Mooijman
De ophokplicht voor pluimvee is per direct ingetrokken, maar niet voor de Gelderse Vallei. Dat maakte de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) Piet Adema bekend.
Gelderse Vallei uitzondering bij intrekking ophokplicht pluimvee
© XON

Behalve de Gelderse Vallei geldt er ook voor de Limburgse Peel een uitzindering vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s. De afschermplicht blijft nog gelden voor houders met meer dan 250 fazanten, loopvogels of sierwatervogels.

De minister nam het besluit op basis van een nieuw advies van de deskundigengroep dierziekten. Deze komt regelmatig bij elkaar om een analyse te maken over de vogelgriepsituatie. Het risico op introductie van vogelgriep op pluimveebedrijven wordt nu in bijna heel Nederland ingeschat als laag bij handhaving van de ophokplicht en laag tot matig bij intrekken. Eerder was het risico matig tot hoog.

De ophok- en afschermplicht was in het hele land sinds half november vorig jaar van kracht. De plicht werd snel na opheffing ervan weer ingesteld omdat de situatie snel verslechterde. Daarom blijft het ministerie de situatie wel scherp in de gaten houden. Er blijft ook regelmatig overleg met verschillende organisaties over de situatie bij wilde vogels. Het risico dat vogelgriep van pluimvee overgaat op mensen (zoönose) is in Nederland nog steeds klein, blijkt uit een recent rapport van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid. In de VS is wel de vogelgriep vastgesteld bij koeien.

Meer over