Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Geen alternatieve jaarwisseling en lokaal afsteekverbod in Ede

dinsdag 12 maart 2024, 17.36
door Florence van der Molen
Er komt geen lokaal vuurwerkverbod bij de jaarwisseling van 2025 naar 2026 in Ede. Ook stopt de gemeente met het organiseren van een alternatieve jaarwisseling.
Foto ter illustratie
© Pexels

“Het op alternatieve wijze vieren van de jaarwisseling wordt in onvoldoende mate omarmd of opgepakt door de samenleving”, stelt burgemeester René Verhulst. “Je doet een beroep op organisatoren die begrijpelijk aangeven juist die dagen in hun eigen kring te vieren”, vervolgt hij.

“Bedrijven hebben ook forse tarieven rond de jaarwisseling als het gaat om de inzet van mensen en materialen en er is ook niet aan te tonen dat de alternatieve vieringen leiden tot minder vuurwerk afsteken.” De burgemeester stelt dan ook aan de gemeenteraad voor om in het vervolg af te zien van verdere alternatieve vieringen én ook om af te zien van een lokaal afsteekbod in 2025-2026.

Te weinig initiatieven

Een afsteekbod is niet te handhaven. “Wij zijn van mening dat een vuurwerkverbod landelijk ingevoerd moet worden”, zegt Verhulst. “Ik heb hier recent ook een oproep voor gedaan met een aantal andere burgemeesters in Nederland. Willen we echt het verschil maken voor hulpverleners en zorgverleners, zit wat mij betreft in eerste instantie de oplossing bij een landelijk verbod.”

In 2021 besloot de gemeenteraad nog om in aanloop naar een lokaal vuurwerkverbod, de inwoners een alternatieve jaarwisseling te laten organiseren. Het doel daarvan was dat het aantal slachtoffers en de schade minder zouden zijn, de veiligheid toenam en dat de alternatieve viering bijdroeg aan andere doelstellingen op het gebied van duurzaamheid, gezondheid en sociale cohesie. Maar dat bleek dus tevergeefs, er kwamen te weinig initiatieven van de grond.

Meer over