Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Flink aantal voedselbanken voor bijen in regio

donderdag 11 april 2024, 17.37
door Lisa Mooijman
Voedselbanken voor bijen. Ze zijn er weer in de hele XON-regio, en het worden er elk jaar meer. Je kunt vanaf donderdag de zakjes zaad gratis halen maar op is wel op.
Voer de Bij bij
© The Pollinators

Op 22 april is het Nationale Zaaidag en kunnen alle zaadjes de grond in. In elk zakje zitten inheemse bloemenzaden die goed zijn voor allerlei insecten, maar met name (wilde) bijen en hommels.

Waarom Voer de Bij Bij?

Bestuivende insecten in Nederland hebben het zwaar. Bijvoeren is dan ook hard nodig. Door heel Nederland zijn duizenden Voedselbanken voor bijen. In onze regio is er ruime keuze in plekken waar je zaadjes kunt halen.

De zaadjes zijn geschikt voor tuin, balkon, of in de straat, bij bedrijven, organisaties en scholen. Elk jaar komt er zo 200.000 vierkante meter bloemen bij. Duizenden mensen doen op 22 april mee aan Nationale Zaaidag.

Verstening en inheemse bloemen

Bijen bijvoeren doe je met inheemse bloemen en planten die zonder gif zijn gekweekt. Bestuivers hebben weinig tot niets aan bloemen die uit andere delen van de wereld komen, en spuiten met gif jaagt ze de dood in. Bestuivers hebben al helemaal niets aan kale grasvelden en tuintegels. Daarom is het op Nationale Zaaidag nog beter als je zaadjes zaait op een plek waar je wat tegels weghaalt. Uitgebreid mesten hoeft niet: inheemse planten en bloemen houden van schraal.

Meer over