Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Expositie voor het slavernijverleden: Geboeid door ontketening

zaterdag 09 maart 2024, 16.33
door Florence van der Molen
In Cultura werd op vrijdag 8 maart de expositie ‘Geboeid door Ontketening’ gelanceerd, een indringende tentoonstelling die het slavernijverleden in Ede belicht. Kunstenaars hebben bij hun werken boeien en kettingen toegepast die tijdens de slavernij werden gebruikt.
Kunst van de expositie ‘Geboeid door ontketening’
© XON

Hanneke van Laar, cultuurmakelaar van Ede, benadrukt het belang van het herdenken van het slavernijverleden: “We herdenken de afschaffing van slavernij en het koloniaal verleden. Mensen die tot slaaf gemaakt waren, waren geboeid, hadden ketens om.” De titel ‘Geboeid door Ontketening’ is dan ook symbolisch .

De expositie is het resultaat van een grondig onderzoek naar de Edese collectie, waarbij musea en archieven werden doorzocht op objecten die naar het koloniale verleden verwijzen. Kunstenaars zijn gevraagd om op basis van deze objecten hedendaagse kunst te maken die een dialoog aangaan met de slavernij.

Geboeid

Papetende Kinderen is een van de kunstwerken die te zien is. “Als je het ziet, is het een beetje een huiselijk tafereeltje”, zegt Van Laar. “Maar eigenlijk klinkt het ook wel onwennig door het aapje dat op de voorgrond is.”

Ook zijn er bakjes die vastzitten aan kettingen. “Het idee van kunstenaars is dat je zowel letterlijk als figuurlijk geboeid aan tafel zit”, legt ze uit. “De boeien zijn afgeschaft, maar je kunt nog steeds geboeide aan een tafel zitten, nog steeds vastzitten aan dingen. En geboeid zijn door de gedichten.”

Meer over