Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Edese partijen willen tijdelijk stoppen met Warmtebedrijf

woensdag 06 maart 2024, 15.46
door Lisa Mooijman
Vijf Edese partijen willen de samenwerking met het Warmtebedrijf Ede opschorten. Directe aanleiding is de grote storing van vorige maand en het onderzoek dat loopt naar de herkomst van de gebruikte biomassa.
Biomassacentrale van Warmtebedrijf Ede
© Google StreetView

ChristenUnie, Mens & Milieu Ede, D66, Democratische Partij Ede en GroenLinks stellen in een motie dat er afspraken zijn met het Warmtebedrijf over gebruik van gecertificeerde biobrandstoffen. Om dit aan te tonen moet het warmtebedrijf certificaten kunnen overleggen die aan. Die moeten bewijzen dat het hout duurzaam is. Dat blijkt niet altijd het geval. Uit onderzoek van Omroep Gelderland blijkt bijvoorbeeld dat het bedrijf een locatie gebruikt die niet gecertificeerd is.

Groot pijnpunt daarbij is volgens de partijen de grote storing van begin januari. De oorzaak daarvan is nog steeds niet gedeeld met de gemeente. De partijen streven niet naar definitief stoppen, maar willen wel dat het faciliteren van de uitrol van het warmtenet wordt opgeschort totdat er duidelijkheid is over de uitkomst van de onderzoeken naar de grote storing van januari 2024 en over de ontbrekende certificering van de gebruikte biomassa.

Onvoldoende grip

De Edese partijen stellen dat de gemeente momenteel onvoldoende grip heeft op de ontwikkeling van werkelijk duurzame vormen van warmtevoorziening in de gemeente Ede. Ze vinden dan ook dat de gemeente een traject moet opstarten om te komen tot een herziene samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en het Warmtebedrijf met uitgebreide betrokkenheid van de gemeenteraad.

De motie komt donderdag uitgebreid aan de orde in een gemeenteraadsvergadering waar duidelijk moet worden hoe andere partijen erover denken. Dan wordt duidelijk of de motie voldoende steun krijgt.

Meer over