Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

D66 Ede: inclusiebeleid in Ede is niet af

donderdag 18 april 2024, 20.47
door Lisa Mooijman
Het inclusiebeleid in Ede is nog lang niet af, al zijn er ten opzichte van een paar jaar geleden zeker verbeteringen. Dat stelt fractievoorzitter van D66 Sam Elvering tijdens de Algemene Beschouwingen in de gemeenteraad donderdagavond.
Regenboogbank
© Gemeente Ede

“Dat Ede er voor iedereen is, is niet altijd vanzelfsprekend. Een inclusief en divers Ede is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar sinds dat ik hier vijf jaar geleden kwam wonen is er veel veranderd. Waar de regenboogvlag toen nog weerstand opleverde, ging er in juni vorig jaar een heuse pride walk door het centrum.”

Elvering zei wel verbaasd te zijn over de tekst van het college in de programmarekening waarop de partijen tijdens deze avond reageren. Tot mijn verbazing las ik dat het volgende doel was afgevinkt als afgerond: ‘Als Regenbooggemeente werken wij aan de zichtbaarheid, de sociale acceptatie en de sociale en fysieke veiligheid van mensen met een lhbti-achtergrond.’ Maar regenboogbankje is tot drie keer toe vernield. En in maart vorig jaar werd er in Bennekom nog een regenboogvlag verwijderd omdat deze onfatsoenlijk zou zijn. En de laatste keer dat ik op sociale media posten over het regenboogbankje heb ik meer dan 200 haatreacties gekregen. De enige reden dat het er niet meer zijn, is omdat ik de reactiemogelijkheid heb uitgezet.”

De zorgen van Elvering kregen bijval van diverse partijen. Ook fractievoorzitter Gabriëlle Hazeleger van Burgerbelangen vond dat het Edese inclusiebeleid nog lang niet af is. Ook Groen Links zei zich te willen blijven inzetten voor meer inclusie.

Elvering vraagt het college verder dringend welke stappen we in de raad gaan zien om juist ook de acceptatie en de veiligheid van de LHBTI-gemeenschap in dorpen en kernen te ondersteunen. “Ik wil u wel meegeven dat iedere keer als ik iets post over de liefde voor mijn man, dat tientallen en soms honderden haatreacties oproept. Ook ik kijk achterom als ik de hand van mijn man vastpak in het centrum van Ede.”

De vragen van de fractievoorzitter van D66 worden in de tweede ronde van de beschouwingen door het college beantwoord. De bedoeling van de besprekingen is naast evalueren van het beleid van vorig jaar ook de plannen voor de toekomst aan te scherpen.

Meer over