Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Cel- en taakstraf voor Edenaar die na ruzie op mensen inreed

donderdag 15 februari 2024, 15.03
door Lisa Mooijman
De rechtbank veroordeelde woensdag een 21-jarige man uit Ede tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden en een taakstraf van 200 uur voor poging tot zware mishandeling en vernieling. De man reed vorig jaar met zijn auto in op personen met wie hij eerder die avond in de kroeg ruzie had.
De dam die met zijn auto in Ede op mensen inreed is veroordeeld
© Rechtbank Arnhem

De auto waarmee de man op het slachtoffer inreed wordt verbeurd verklaard. Deze auto krijgt de man dus niet terug. De man moet zich verder drie jaar lang laten behandelen, meewerken aan controle van op alcohol- en drugsgebruik, en zich melden bij de reclassering. Daarbij krijgt de man een rijontzegging.

Op 14 januari 2023 reed de man met zijn auto in op een aantal personen met wie hij eerder die avond in de kroeg ruzie had. Een van hen werd door de auto van de man geraakt. Verder maakte de verdachte zich op 11 februari 2022 schuldig aan de beschadiging van een auto.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De man is voordat hij voor rechter verscheen door een psycholoog onderzocht. Deze adviseerde de man verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren, omdat er sprake is van meerdere stoornissen. De rechtbank volgt dit advies en verklaart de man verminderd toerekeningsvatbaar. Hierdoor krijgt de man een lagere straf.

De officier van justitie eiste een proeftijd van twee jaar, maar de rechtbank vindt het belangrijk dat de man langdurig behandeld en begeleid wordt. Daarom legde de rechter ook een taakstraf van 200 uur op en een rijontzegging van 18 maanden (540 dagen). Daarvan zijn 213 dagen voorwaardelijk.

De man was zijn rijbewijs al eerder 327 dagen kwijt. Hij hoeft deze dus niet opnieuw in te leveren, tenzij hij binnen de proeftijd weer een strafbaar feit pleegt.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man aan het slachtoffer dat hij aanreed een bedrag van ruim 2.700 euro schadevergoeding betalen. Daarvan is 728,05 euro aan beschadigde kleding en eigen risico voor het ambulancevervoer, en een bedrag van 2.000 euro aan smartengeld. Aan de eigenaar van de beschadigde auto moet de man 477,95 euro betalen voor de schade aan de auto.

Meer over