Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Cabaretier Diederik van Vleuten brengt sixties naar Theater Lampegiet

donderdag 07 maart 2024, 15.44
door Lisa Mooijman
Op zaterdagavond 16 maart komt Diederik van Vleuten naar Theater Lampegiet in Veenendaal. De cabaretier brengt de bezoeker terug naar de sixties.
Diederik van Vleuten
© Hessel Stuut

Hij speelt Bouwjaar ’61, een soloprogramma over de kracht en betekenis van herinnering. Hierin vertelt hij op herkenbare en komische wijze over zijn familiegeschiedenis. Diederik was bijna acht jaar toen de eerste mensen landden op de maan. De korrelige beelden van astronauten in witte pakken maakten een onuitwisbare indruk. Die is zo diep dat hij anno 2024 het toneel opstapt met een enorm schaalmodel van de Saturnus V-raket in zijn handen. Andere indrukwekkende momenten waren de beelden en geluiden van Vietnam en Cambodja. Zijn wereldbeeld werd bepaald door Asterix, Kuifje en de kennis uit de Kijk.

Wat is er vandaag de dag nog over van de verbazing en verwondering die hij had als dat jongetje uit 1961? Gelukkig meer dan genoeg om een avond mee te vullen. Waar Diederik Van Vleuten jarenlang aandacht besteedde aan zijn voorouders, duikt hij nu in zijn eigen verleden. Tijdens Bouwjaar ’61 koppelt Diederik wereldgeschiedenis aan de geschiedenis van zijn familie. Want beide vormen van vroeger zitten vol met bijzondere herinneringen die het ophalen waard zijn. Het jongetje van toen kijkt naar de wereld van nu. Een halve eeuw terug in de tijd is voor meesterverteller Van Vleuten maar een kleine stap. Wat die kleine stap voor de mensheid betekent, weet het publiek na afloop.

Meer over