Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Boominfodag in Mauritskazerne: delen van kennis en expertise

zaterdag 09 maart 2024, 15.42
door Florence van der Molen
Donderdag was de Mauritskazerne het epicentrum van groene kennis tijdens de Landelijke Boominfodag. Het congres, georganiseerd door boomexpert Jan Willem de Groot, richt zich op het delen van kennis over bomen en groene infrastructuur.
Boomexpert Jan Willem de Groot aan het woord bij de Boominfodag
© XON

Jan Willem de Groot, een in Lunteren opgegroeide projectmanager, organiseert het congres waar wetenschappelijke en praktische kennis worden samengebracht al voor de vijftiende keer. Het evenement staat in het teken van het delen van ervaringen, met als doel mensen enthousiast te maken voor succesvol boombeheer en -behoud.

“De sprekers van vandaag en morgen vertellen hoe zij in hun gemeente of organisatie op een succesvolle manier omgaan met het beheer en het beschermen van bomen”, legt De Groot uit. “Als we dit met elkaar doen, kunnen we het verschil maken.”

Technologische mogelijkheden

Naast het delen van traditionele kennis, richt het congres zich op het verkennen van technologische mogelijkheden in het beheer van bomen. Zo kan bijvoorbeeld machine-learning gebruikt worden om zieke, gezonde, goed groeiende en minder goed groeiende bomen te identificeren. Dat kan volgens De Groot helpen bij het nemen van betere beslissingen. “Want we weten dat groen belangrijk is voor de gezondheid van mensen.”

Wethouder Arnold Versteeg benadrukt het belang van het evenement voor Ede. “Juist deze boomdag is bedoeld voor alle gemeenten in Nederland, maar ook voor adviesbureau’s en specialisten. Met name omdat ze kennis delen en elkaar ontmoeten.”

De gemeente Ede ziet zichzelf als een groene gemeente en telt een halve boom per inwoner. “Onze uitdaging is de groenste te zijn en te blijven.”

Meer over