Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Bewoners Herenstraat Rhenen stickeren voor 30 km-zone

vrijdag 08 maart 2024, 12.48
door Lisa Mooijman
Een groep bewoners van de Rhenense Herenstraat (N225) is het gescheur voor de deur zat en plakken 30km-stickers op hun afvalcontainers. Al ruim drie jaar wachten aanwonenden van de onveilige en drukke straat op actie, maar die blijft uit.
Stickeractie voor 30 km-zone Herenstraat Rhenen
© Matthijs Brinkhuis

De stickeractie is volgens bewoner Matthijs Brinkhuis een noodkreet aan de gemeente om eindelijk werk te maken van de gevaarlijke situatie in dit deel van de straat. Het 30km-gebied moet doorgetrokken worden tot aan het viaduct, is de eis van de groep.

“We maken ons vooral zorgen om de veiligheid van de meest kwetsbare gebruikers die op de smalle fietsstroken worden ingehaald door zwaar beroepsverkeer en doorgaand verkeer dat vaak de nu geldende maximumsnelheid van 50km per uur negeert,” stelt Brinkhuis in een noodkreet aan XON. “Dit blijkt ook uit metingen die de gemeente zelf op aanvraag van de groep heeft laten uitvoeren.”

De groep aanwonenden krijgt bijval van de Fietsersbond en Veilig Verkeer Nederland. Beide organisaties adviseren de gemeente Rhenen, die zelf wegbeheerder is, de weg in te richten op een maximumsnelheid van 30km per uur.

De groep aanwonenden startte ruim drie jaar geleden met het zorgen uiten bij de gemeente. De groep heeft volgens Brinkhuis intussen al ingesproken in een commissievergadering, een motie voor de raad voorbereid en de wethouder regelmatig gevraagd om statusupdates. Tot op heden allemaal zonder concreet resultaat. “Voor een veilige situatie zijn vrijliggende fietspaden nodig, met veilige oversteekmogelijkheden. Op het smalste (fietsstroken)deel van de Herenstraat wordt nu aan twee zijden geparkeerd en staan er woningen met een uitrit dwars op de straat. Het wordt hier steeds gekker, en daarom zijn we maar gaan stickeren.”

Meer over