Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Bart Kemp over het stoppen als voorzitter bij Agractie: ‘Effect niet groot genoeg om beleid te keren’

dinsdag 27 februari 2024, 13.23
door Florence van der Molen
Bart Kemp stopt als voorzitter van belangenorganisatie Agractie Nederland. De Edese schapenhouder heeft afgelopen 4,5 jaar veel betekend voor de Nederlandse boeren, maar vindt het effect toch niet groot genoeg om het beleid te keren. Daarom stopt hij als voorzitter, vertelt hij tegen XON.
Bart Kemp
© XON

Agractie werd in september 2019 door Kemp opgericht nadat er werd besloten dat de Nederlandse veestapel gehalveerd moest worden om de stikstofcrisis. Kemp riep in een appje naar collega-boeren op naar het Malieveld in Den Haag te gaan en werd zo onbedoeld voorzitter.

Lees hieronder verder:

Er werden boerenacties georganiseerd zoals het blokkeren van snelwegen met trekkers, maar de bekende Edenaar praatte ook mee aan de onderhandelingstafel over het stikstofbeleid.

“Elke keer zie je wat het effect is van wat je gedaan hebt en dan is na die 4,5 jaar toch het effect niet groot genoeg om het beleid te keren”, vertelt hij. “Dus ik heb besloten om dat niet verder meer vanuit deze positie te doen.” Vanaf maart is Kemp voorzitter-af, maar blijft hij tot de nieuwe coalitie wel betrokken bij de formatie.

Realistisch beleid

Kemp, die drie ministers meemaakte die volgens hem niets opgelost hebben, hoopt op een nieuwe “hele goede daadkrachtige minister die het beleid echt gaat keren, want het beleid gaat zoals nu ingezet, de Vallei enorm raken.” Hij noemt stikstof, dierenwelzijn en mestbeleid. “Dat zijn allemaal onderwerpen die ervoor gaan zorgen dat bedrijven hier in de Gelderse Vallei moeten stoppen.”

Er moet van de voorman ruimte komen voor ‘realistisch beleid’. En vermindering van stikstof kan gerealiseerd worden, maar “zo rigoureus zoals ze nu van plan zijn, kost eigenlijk gewoon de hele Gelderse Vallei de kop. Dan heb je hier nog nauwelijks boeren meer.”

Het beleid gaat zoals nu ingezet, de Vallei enorm raken

Bart Kemp

Meer over