Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Aangepast bestemmingsplan wethoudersbuurt door raad Ede

vrijdag 16 februari 2024, 15.55
door Lisa Mooijman
De Edese gemeenteraad stemde donderdagavond in met een aangepast bestemmingsplan voor nieuwe woningen in de wethoudersbuurt. De raad kwam vooral tegemoet aan zorgen van omwonenden over te hoge bebouwing.
Aangepast bestemmingsplan wethoudersbuurt door raad Ede

Naast dat een van de appartementencomplexen dat in de buurt moet verschijnen deels lager wordt, moet de gemeente in het plan ook gaan zorgen voor veel groen en groenblijvende bomen, om de privacy van omwonenden te garanderen.

Beide wijzigingen stonden niet in het oorspronkelijke plan. Dit betekent wel enige vertraging in de uitvoering. “Dat moet dan maar,” stelde D66-raadslid Stephan Neijenhuis. “Maar het is belangrijk dat we luisteren naar de mensen die er al wonen. We hebben eerder aan de omwonenden beloften gedaan en die moet je nakomen.”

De aanpassing van de hoogte geldt voor alle bouwblokken aan de zuidwestkant van de Thomaslaan. De bouwhoogte was 9,5 meter, en wordt in het nieuwe plan zeven meter. Wel moet het dan mogelijk zijn dat bovenin “reëel bewoonbare woningen” komen.

Wat is het plan?

In de Wethoudersbuurt staan 97 huurwoningen van Woonstede die in slechte staat verkeren en gesloopt gaan worden. Ze maken plaats voor nieuwbouw. De gemeente wil tegemoet komen aan de grote behoefte in sociale huur- en koopwoningen en in het gebied 200 woningen realiseren. Dit moet een combinatie worden van appartementen en huizenblokken.

Ook de openbare ruimte en ondergrondse infrastructuur in het gebied worden vernieuwd. Speeltuin Klauterlust en de naastgelegen kringlooplocatie blijven behouden. Ernaast komen twintig sociale koopwoningen.

Het plan is om 66 rijwoningen en twaalf seniorenwoningen te bouwen. Daarnaast komt een aantal flats. In het meest oostelijke gebouw komt ruimte voor 35 zorgunits.

Meer over