Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Kogel wolf dreigt na wolvenaanval achter raster Hoge Veluwe

dinsdag 09 april 2024, 21.06
door Vera Moison
Wolven hebben drie wilde schapen te grazen genomen achter een wolvenwerend hek in het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Dat stelt een beheerder van het park. De moeflons werden in februari deels opgevreten, hun karkassen zijn gevonden achter het raster. Het gaat om verschillende wolven die binnen het wolfwerend raster een schaap aanvielen, zegt Jakob Leidekker beheerder van het park.
Jakob Leidekker.
© Omroep Gelderland

Het park deelt deze informatie nu omdat uit dna-analyses van een Duits instituut blijkt dat het gaat om twee wolven. Deze dinsdag bevestigt gedeputeerde Harold Zoet namens de provincie Gelderland dat hij hiervan op de hoogte is gebracht. Zoet: “Ik begreep van het park dat wolven achter het wolfwerend rasters moeflons hebben gepakt. Verder begreep ik dat een muildier – dat er ook tussen staat – wel erger heeft voorkomen.”

Over wolfwerend raster

“Het is natuurlijk balen dat de wolven over het raster zijn gesprongen en zo de schapen te pakken hebben gekregen”, vertelt Leidekker verder. “Er zijn geen andere sporen onder de rasters.”

Het wolfwerende raster in het park is volgens hem zwaarder beveiligd dan gemiddeld: “Ik noem het altijd gekscherend de EBI in Vught (zwaar bewaakte gevangenis voor gedetineerden, red.)”

De parkbeheerder laat vervolgens zien dat er stroom op staat en wijst naar het raster en hekwerk, die ook onder stroom zijn gezet. “We werken dus niet alleen met stroomdraden, maar zetten dit hek ook onder stroom. Het hek is hoger dan 1 meter 20 en voldoet dus aan de norm, zoals is gesteld door BIJ12 (uitvoerende organisatie namens provincies).”

Zoet voegt toe dat bekend is bij de provincie dat wolven inventief zijn en dat ze soms toch over of onder of door wolfwerende rasters kunnen komen. “Wel is bekend dat rasters wolfwerend zijn en niet wolvenproof”, aldus de gedeputeerde.

Twee keer per week inspectie wolfwerend raster

Leidekker heeft geen beelden van de wolvenaanvallen. Verder legt hij uit dat het gaat om zo’n 80 hectare waar kleine wilde schapen staan en in dit geval wolfwerende rasters omheen zijn gezet. “Twee keer in de week inspecteren we het hekwerk. Er is niks gevonden dus hier moeten de wolven dus overheen gesprongen zijn. Er zijn géén andere aanwijzingen dat de roofdieren eronder door zijn geglipt.”

Park pleit voor beheer

Nu dna-analyses aangeven dat het, volgens het park, wolven waren betekent dat volgens Leidekker dat wolven een wolfwerend raster één keer gepasseerd zijn om zo schapen te doden. De provincie Gelderland gaf eerder aan wolven die twee keer een wolvenraster passeren af te schieten. De provincie werkt nog aan een plan voor de hele provincie, maar als er een acute situatie is, wil Gelderland daar niet langer op wachten.

Of dit nu gaat gebeuren is afwachten, maar volgens Leidekker is het een optie: “We zijn nu in gesprek met de provincie om te bekijken wat dit betekent. Er zijn meerdere beheeropties en afschot is er één van.”

Ook Zoet geeft dit aan, maar tot nu toe is er één wolvenaanval geweest, dus het is de vraag of er een nieuwe wolvenaanval achter het wolfwerend raster komt.”Ik hoop het niet” zegt Leidekker: “Dat is afwachten.”

Geen taxateur actief in het park na wolvenaanval

Normaal gesproken komt een taxateur van BIJ12 de zaak inspecteren en worden monsters afgenomen, die vervolgens naar een laboratorium worden gestuurd om te checken of het gaat om een wolvenaanval. In het park is dit na de wolvenaanval niet gebeurd, omdat het park daaraan niet meewerkt en dit niet toestaat.

Verschillende woordvoerders, van zowel BIJ12 als de Zoogdiervereniging, kunnen daarom niet reageren bij gebrek aan informatie. Een woordvoerder van BIJ12 stelt: “Wij kennen de situatie in het park niet.” Het park maakt er overigens geen geheim van dat ze geen informatie deelt. Leidekker stelt: “BIJ12 wil ons niet alle gegevens geven na dna-analyses. Daarom kiezen we voor een ander instituut, dat wel alles deelt.”

Meer over