Skip to main content

EDE FM

RHENEN FM

1 VALLEI

Internationale topteams bij 37e Veenendaal-Veenendaal

woensdag 17 april 2024, 12.19
door Lisa Mooijman
De 37e editie van Veenendaal-Veenendaal start met meer internationale topteams bij de mannen. De vrouwen rijden op 17 mei, de mannen een dag later op 18 mei.
Recreatieve Toertocht Veenendaal-Veenendaal vanaf 1 mei
© Ted Walker fotografie

Na een jaar afwezigheid keert bij de mannen Visma | Lease a Bike terug in de Veense wielerklassieker. In de vrouwenkoers wordt het startveld aangevoerd door SD Worx – Protime.

Ook de winnende mannenploeg van 2023 komt weer naar Veenendaal: Jayco AlUla met kopman en vijfvoudig winnaar Dylan Groenewegen. De andere teams uit de hoogste UCI-divisie zijn Team DSM-Firmenich PostNL, Alpecin-Deceuninck,

Daarnaast zullen nog acht ProTeams aanwezig zijn, waaronder TDT-Unibet. Deze ploeg is ontstaan uit de YouTube-serie Tour de Tietema, waarin oud-renner Bas Tietema met zijn vrienden Devin van der Wiel en Josse Wester de Tour de France achterna reisde. Ook in 2023 stond het team al aan het vertrek in Veenendaal en werd de tiende plaats gehaald met thuisrijder Martijn Budding. Vol met ambitie zette het team afgelopen winter de stap naar een hoger niveau en kreeg het een professionele status.

Ook het Zwitserse Tudor is een team om naar uit te kijken. De formatie van ex-toprenner Fabian Cancellara haalde vorig jaar het podium op de Kerkewijk: In de sprint reed Arvid de Kleijn naar de tweede plaats. De andere ProTeams zijn Bingoal WB, Lotto Dstny en Flanders-Baloise uit België, Caja Rural-Seguros RGA uit Spanje, Q36.5 uit Zwitserland en Uno-X Mobility uit Noorwegen. Het veld wordt aangevuld met zes continentale ploegen, waaronder vijf Nederlandse teams.

Koersdirecteur Bart Voskamp is blij met dit deelnemersveld. “We hebben ten opzichte van vorig jaar een WorldTeam en een ProTeam méér aan de start. Dat vind ik een mooie ontwikkeling die we doormaken en dat helpt ons bij het streven om in 2025 aan de ProSeries mee te kunnen doen”.

Vrouwenteams

Voor de vierde editie van de vrouwenkoers zijn vier Women’s WorldTeams ingeschreven, waaronder de ploeg van de winnares van 2023, Lotte Kopecky’s Team SD Worx-Protime. Een kleine drie maanden na haar overwinning in Veenendaal werd de Belgische wielrenner gekroond tot de nieuwe wereldkampioen in Glasgow. Uit de hoogste categorie staan ook Ceratizit-WNT, dat vorig jaar tweede was met Martina Fidanza, Human Powered Health (in 2023 derde met Daria Pikulik) en Fenix-Deceuninck aan het vertrek.

Het deelnemersveld van de vrouwen wordt aangevuld met vijftien continentale ploegen uit alle windstreken. Zo verschijnen er teams uit Australië, de Verenigde Staten en van het Arabisch schiereiland aan de start! De clubteams van het Brabantse WV Schijndel en Grouwels-Watersley uit Limburg completeren de startlijst, waardoor dit een mooie kans biedt voor deze rensters om zich te meten met de beste teams van de wereld.

Meer over